Spellen van de Week

Spel van de week 24 november 2020—Egbert Meijer

To finesse or not to finesse, that is the question

Als we voor het eerst leren bridgen is meestal de eerste speelfiguur die we leren de snit. Zit de kaart waarover we snijden goed, dan maken we een extra slag. Later komt het besef dat de snit net zo vaak fout zit als goed en probeer je snijden zoveel mogelijk te vermijden, wellicht is er een andere speelwijze om het contract te maken, bijvoorbeeld via een ingooi of een dwangpositie. Soms moet je een keuze maken tussen twee snits. Welke heeft de meeste kans van slagen? Op het volgende spel zie je bijna door de bomen het bos niet meer. Ikzelf kreeg een klaver start en in alle vier de kleuren kan je nu op de heer snijden. Hoe pak je dit aan? Welke snit neem je, of zie je helemaal af van snijden?

Sommigen kregen een of start, waarna er gemakkelijk twaalf slagen gemaakt worden. Na de klaverstart lijkt een klaversnit niet zinvol, die zit vrijwel zeker fout en dan heb je nog maar een entree naar dummy. Ik nam derhalve het aas en moest iets afgooien. Als je een schoppen afgooit loop je het risico dat je K en mogelijk twee ruiten verliest. Je kan ook proberen de derde te troeven. Toch de eerste troeven en de snit nemen? Maar als Zuid neemt en naspeelt heb je ook een probleem. Ik koos er derhalve voor om gewoon alle snits te nemen en gooide een af. Vervolgens nam ik een beetje slaperig abusievelijk eerst de snit en toen er na kwam zag ik wat er fout was, de blokkeren en in kan nu mijn tweede niet weggooien op de . Ik moet met de snit beginnen, als die goed zit hoeft er helemaal niet meer gesneden te worden, je geeft gewoon H af voor twaalf slagen. Nu moest ik nog zowel de als de snit nemen.

Overigens, wist u dat de kans dat twee van drie snits goed zitten 50% is? Dat voelt vreemd aan, maar je kan het natuurlijk uitrekenen. Besef je echter dat de kans dat twee van drie snits fout zitten net zo groot is, dus dit moet wel 50% zijn.

Degenen die een start kregen hadden direct een beslissing te nemen. Hoe ga je nu verder? De snit lijkt niet goed te zitten, maar dan ga je hoe dan ook een verliezen. Dus gesneden. Zuid speelt nu na (zo niet dan heb je vrijwel zeker twaalf slagen als de snit goed zit of elf als hij fout zit). Het meest kansrijke lijkt nu toch om de snit te nemen, als die goed zit maak je verder zonder problemen twaalf slagen, als die fout zit en Noord kan vervolgen, gooi je een weg op A en neemt de snit. Je loopt wel het risico dat als alle snits fout zitten je maar tien slagen maakt terwijl je er altijd elf kan maken. Die kans lijkt echter kleiner dan de kans op een extra slag via de snit en eventueel nog de snit.

Foutje, bedankt?

Ook op het volgende spel was ik nog niet helemaal wakker (en we waren al aan spel 19 toe!).

Na de start, goed gedoken door Willem Jan, vervolgde ik met B. Dit heeft weinig zin, partner kan gezien de bieding niets in hebben, en zeker de aas niet. Hiervan maakte de leider dankbaar gebruik door de vierde hoog te spelen voor een discard, 3 gemaakt. Nu speelde ik met mijn oude partner Bas en die kon het niet nalaten na afloop een kritische noot bij mijn speelwijze te plaatsen. En terecht, na sloeg nergens op. Maar het moet mij toch van het hart dat 3 altijd gemaakt kan (moet!) worden, hoewel dit slechts een enkeling is gelukt.

Als ik neutraal of naspeel, vervolgt de leider met een naar het Aas, waaronder de Koning valt. Dat lijkt op minimaal twee losers, een en een . Tel hierbij op een of twee slagen en de kansen voor leider worden al minder, het lijkt erop dat sowieso de snit goed moet zitten. Dus die neem je maar direct. Een mogelijkheid nu is om de 4e hoog te spelen, dat lukt als de 3–3 zitten. Maar veel beter is om jezelf in te korten met , dus oversteken naar en een vertroeven, nu eenvoudig met van slag gaan. Als Zuid nu of in de dubbel renonce speelt gooi je de verliezende weg, als Zuid naspeelt pak je met de Aas en gaat met van slag en wacht op je twee slagen. Het maakt niet uit wie er aanslag komt. Noord kan een keer overtroeven, maar moet in je vork spelen. Alleen Anton heeft zijn 3 op deze wijze binnengebracht, bravo!