Spellen van de Week

Spel van de week 12 december 2020—Bas van der Hoek

Hoogte- en dieptepunten

Spelen op Stepbridge heeft het grote voordeel dat alle handelingen op het Portaal staan, niet alleen de spelverdelingen en resultaten maar ook het bieden en spelen. Dit kan je in detail zien door bij een spel op de link Naspelen via BridgeBoost te klikken. Het leek me wel eens leuk 1 spel te volgen op alle tafels en daarvan verslag te doen, en ik selecteerde spel 15.

Zoals U ziet zijn er grote hoogtes en diepe dalen in de scores. Bij de parentijgers die 3SA boven alles verkiezen ging het vaak zoals bij Anneke Visser en Ans Theissen

Ton kwam ruiten uit en nu is 3SA gehaald voor +6 Imps. Bij hetzelfde biedverloop legde Noud Marquinie V op tafel, een prima lead want nu was de dummy de entree kwijt voor de 7 slagen die de klavers zouden opleveren. Dit soort korte kleur leads wordt meer en meer populair, want partner heeft vaak 5 en altijd 4 schoppens en je ruitens zijn erg pover. Goed gedaan! Leontien kwam ook V uit, maar die had het wat makkelijker want was de ongeboden kleur aangezien Max 2 had herboden over partners 2 antwoord.

Praktische spelers zoals Peter Laden en Frank van Glabbeek pakten het bieden anders aan:

Ze boden gewoon wat ze dachten te kunnen maken, en bij Butler is het helemaal niet erg om 5 laag te maken ook als je 10 of meer slagen maakt in SA. Ze vonden het risico te groot dat aas zou worden weggespeeld in een SA contract (bovendien kan partner zo maar nul klavers hebben dan is 3SA waarschijnlijk hopeloos). Jaap Roos bood 2, 3 en 4. Het laatste bod werd opgehoogd naar 5 door Ariane. Alle 5 bieders scoorden een welverdiende + 6 imps.

Dan zijn er altijd spelers die een voorzichtige kijk op het spel hebben en in een deelscore eindigen. Vaak ging het iets als:

Kan best wel eens goed uitpakken, vooral als partner allerlei verspilde punten heeft in de rode kleuren, maar op dit spel was het geen succes behoudend te zijn. Drie paren scoorden 0 imps met 3 plus twee, geen ramp.

Nu kent DBC een contingent optimisten, die met de Oosthand alleen maar aan slem denken. Bij Martin en Hans ging het

Het overijlde 4SA was azenvragen, en toen partner zo onvriendelijk was om slechts 1 aas te bezitten moest Martin wel naar zes. We kwamen ruiten uit en Martin kon wel zijn singleton harten wegpoetsen, maar ontkwam niet aan een schoppen- en klaververliezer.

De experts hebben hier overigens een slim trucje op gevonden. Bij slemsituaties heeft de maat meestal wel 1 aas, en de theoretici draaien de antwoorden om: 5=1 aas, 5=nul azen. Dat had de ramp hier voorkomen, een aanrader.

Het kon nog erger, bij Peter en Rob ging het

Het 4 bod van Rob zou ik ook gedaan hebben, hele goede klavers en sleminteresse. 4 en 4 waren cuebids. Peter kon zich niet veroorloven om Blackwood te doen, want het 5 antwoord kan je niet verdragen. En helaas voor hem gebeurde dat. Toen er twee azen bleken te missen bood Peter 6 harten in de hoop op een wonder. Egbert hield zich muisstil en incasseerde 5 downslagen. Peter liet me later weten dat Rob wellicht had kunnen azenvragen, Peter had dan met 5 geantwoord (=1 aas, zie boven) en de ramp was voorkomen. Maar goed, beter lijkt het om met Peters hand op 4 maar 5 te bieden.

Het is U waarschijnlijk opgevallen dat je met klassiek 4SA azenvragen vaak te hoog komt als klaver (en in mindere mate ruiten) troef is. Daar is ook weer een slim trucje op: REDWOOD. Als je met 4 een slemtry in klaver doet, is 4 azenvragen, en als je met 4 een slemtry in ruiten doet is 4 azenvragen. Azenvragen met de rode kleuren dus, vandaar de naam van deze conventie.

Ten slotte nog een raadselachtig biedverloop van Anton Beugelink en Leo Stok

Als ze dit lezen kunnen ze misschien commentaar leveren. Het contract hobbelde 2 down.