Spellen van de Week

Spel van de week 8 december 2020—Willem jan Maas

Behoorlijk saai

In alle eerlijkheid, ik vond de spellen gisteren behoorlijk saai. Niet dat er geen tenenkrommende dingen voorkwamen. Neem nou spel 6.

Bijna het hele veld zit in 6 en dat gaat eigenlijk alleen maar down als de hartens 3–0 fout zitten. Kijk dat maar even na, 3–0 goed is geen probleem omdat er een safety play voor deze combinatie bestaat. Dat is klein uit Oost en de kaartvan Zuid voorzichtig dekken. Het enige gevaar dat je dan loopt is dat je van slag gaat naar N en dat er alsnog een introever valt. Die kans is echter veel kleiner dan hartens 3–0. De kans op 3–0 fout is 11%, dus al met al een prima slam.

Er waren 3 paren die dit slam misten en volgens mij was het biedverloop van Arianne en Jaap het meest leerzaam. Ik hoop dat jullie dat ook vinden, want ik ga er even uitgebreid op in.

Om te beginnen, wat is die West hand waard als Oost 1 opent? Dat is typisch iets wat je uit kunt zoeken met simulatie en wat blijkt? Als je één mag doen is 6 het beste, dat wordt maar liefst in 94% van de gevallen gehaald. Zelfs 7 bieden is niet zo gek, want dat wordt nog altijd in een respectabele 50% van de gevallen gehaald. Niet goed, maar ook niet idioot.

De tweede vraag is, hoe verstandig is het om met 1 te antwoorden met die West hand? Om te beginnen vind ik het in het algemeen met een goede hand een goed idee om je niet direct op partner's major vast te pinnen als je een fit hebt. In het bijzonder als die fit maar een driekaart is zijn er vaak groenere weiden. Met deze hand echter denk ik dat in harten spelen eigenlijk nooit fout is en uitstekend kan fungeren als prachtige slagenbron. Dus hier zou ik liever meteen een of andere forcing raise doen.

De laatste interessante vraag is, wat is de status van 4? Als 2 mancheforcing is dan is het huidige bridge 4 waarschijnlijk een sign-off en was 3 beter geweest. Dit komt omdat (bijna) iedereen tegenwoordig fast arrival speelt. Fast arrival betekent dat je in een mancheforcing biedverloop lager biedt met een goede hand en naar de manche springt met een minimum. Heel speelbaar allemaal, behalve als de speelsoort nog niet bekend is want dan moet je soms blind naar een of ander contract springen zonder dat je weet wat het beste is omdat je geen slam try wilt doen. Dat gaat dan weer voorbij aan een van de basisregels van het bieden, de manche gaat voor het slam!

Ik vind 4 beter als je geen fast arrival speelt want dan is dat een slam try. We hebben echter al gezien dat een slam try uiteindelijk niet genoeg is met die kaart.

Overigens is deze materie vaak heel moeilijk. Iemand zal de knoop door moeten hakken. Gebeurt dat niet, dan krijg je dit soort contracten. Ik heb wel eens meegemaakt (gelukkig als toeschouwer) dat een koude 7 gespeeld werd in 3SA en dat beide partners zeiden "ik heb mijn hand verteld". Dat klopte, maar iemand had de knoop door moeten hakken.

Samenvattend, ik denk dat het biedverloop van Jaap en Arianne een combinatie is van een (te) conservatieve kaartwaardering en toch ook een biedmisverstand. Wellicht kan een van beiden hier zijn/haar licht over laten schijnen.