Spellen van de Week

Spel van de week 15 december 2020—Egbert Meijer

De beste stuurlui staan aan wal

Al eerder heeft Bas in een van zijn stukjes gerefereerd aan de destijds razend populaire Bols bridge tips. Een tip van Bep Vriend luidde "Look out for minus points". De volledige tekst kunt u o.a. hier terugvinden. Ik moest hieraan denken toen ik spel 19 zag voorbijkomen. Nu had ik zelf een stilzit en kan dus heerlijk commentaar geven zonder het zelf eerst fout te hebben gedaan. De vraag is of de Zuidhand een opening waard is, en zo ja, wat je dan met de Noord hand biedt.

Je hebt een schamele 11 honneur punten, in het moderne Bridge op zich geen belemmering meer om te openen. Maar is deze hand wel 11 punten waard? Geen singleton, geen Aas, waardeloze Vx en Bxx. Enige pluspunt is de prachtige kleur. Al met al een marginale beslissing en de hand is dan ook acht keer geopend en vier keer verpast. Volgens de Kaplan telling (een gecompliceerde telling om beter de waarde van een hand te kunnen bepalen) is deze hand 10.35 punten waard. Of je daarmee wil openen is geheel aan jullie afspraken. Als je je maar beseft dat de hand vrij waardeloos is. Zonder 1098 van is het volgens mij een opgelegde pas. Ook geheel in stijl met de moderne opvattingen is een preĆ«mptieve verhoging naar 3. Nog erger dan de Zuidhand is de Noordhand, een 4–3–3–3 verdeling met een paar vrouwen en boeren van dubieus allooi. Terecht dat dit diverse rampen tot gevolg had. Menigeen die op eigen kracht moest bieden als Oost-West kwam niet in 4. En dan waren er nog die zelfs 4 boden! Met een mijns inziens niet al te moeilijk tegenspel gaat dit 6 !! down (singleton Ha uit, AH en getroefd, 3x klaveren en Zuid mag troefspelen, dan vervolgt West met A en na, waarna de leider zelf de mag spelen voor drie losers in die kleur.

Appeltje, eitje

Nu mag ik best wat commentaar leveren als Bas en Iwan de avond met liefst +85 Imps hebben gewonnen. Dan moet je wel wat goed gedaan hebben, zoals op het volgende spel.

Een natuurlijk biedverloop volgens het boekje. Nadat de 3–1 bleken te zitten was het afspel voor Iwan appeltje eitje, een getroefd en spelen. Ooit komt de tegenpartij aan slag met Q en mag vervolgens de Ha aanspelen (of in de dubbel renonce). Een standaard eliminatie met ingooi. Op zich allemaal niet heel bijzonder, maar dat is het hem juist, de "gewone" spellen iedere keer weer goed doen.

Een vriendelijk gebaar

Daarentegen was het mijn avond niet. Op het volgende spel stoomde ik onvervaard door naar 7. Het leek mij gerechtvaardigd en het verbaasde mij dat dit zo weinig geboden werd. Terecht?

Ik heb de hand geanalyseerd met het computerprogramma en met de wetenschap dat Noord alle ontbrekende key cards heeft (A, K en A) en H (dat wist ik) heb je a priori 70% kans op succes en Noord kon nog extra's hebben. Maar in de praktijk hadden de pessimisten gelijk want op dit specifieke spel lijk je afhankelijk van de snit op Q. Echter door de uitkomst kan ik het spel ook maken op een dwang. Tegen een groot slem zal Willem Jan niet onder een koning vandaan starten, dus als Hedwig naast KQ ook Q heeft komt zij in dwang. Ik moet dus raden wie Q heeft. Het leek mij gissen en besloot een beetje sullig maar direkt de snit te nemen. Als het niet nodig is ga je niet een dame zitten uitknijpen, toch? Een gemiste kans, want als ik zes hartens incasseer, dan AK en vervolgens de laatste harten, dan heeft de tegenpartij het knap benauwd. Als Zuid een laat gaan, moet Noord zijn 3-kaart vasthouden en kan dan geen 3-kaart meer hebben. Dan is het een show-up squeeze, want Zuid heeft nog K en dus gaat V vallen. Om mij op het verkeerde been te zetten, moet Zuid zo snel mogelijk de V doubleton of zelfs sec zetten en Noord moet zijn schoppen wegdoen (en zijn klavertjes vasthouden), best lastig lijkt mij.