Spellen van de Week

Spel van de week 12 januari 2021—Bas van der Hoek

Schurende Commentaren

Je speelt op Stepbridge en de leider heeft AV sec tegenover een doubleton, neemt succesvol de snit en maakt zijn contract. De dummy geeft als commentaar well played partner. Vind ik deze beuzelachtige opmerking irritant? Welnee, het is goed partner complimentjes te geven en inwendig moet ik er vaak een beetje om lachen. Nu heeft de leider weer AV sec tegenover een doubleton en slaat zonder enige aanwijzing de aas, de secce heer valt en hij maakt zijn contract. Terwijl je nog aan het trillen van woede bent over zo veel onrecht wrijft de dummy extra zout in de wonde door jolig te zeggen: goed gedaan maat. (Ik haast me te zeggen dat op DBC commentaren altijd met de beste bedoelingen worden gegeven.) Ik zou het prettig vinden als dit tweede type opmerkingen achterwege wordt gelaten, of ben ik een zeurpiet? Wat vinden mijn lezers ervan, graag commentaar!

Het kan verkeren

Ans en Anneke hadden de beste verdediging van het veld op spel 13:

Uitkomst V genomen met de aas, harten na getroefd, ruiten na getroefd, 1 down. Mooi gedaan en een complimentje waard. Bij Joop en Miriam ging het anders:

Schoppen uit, en Joop nam zijn enige kans: hij legde de vrouw en speelde na troeftrekken een ruitje zijn heer, 6 klaver gemaakt! Na zo een 25%-slem zou het niet leuk zijn van de tegenstanders te horen "mooi geboden", maar dat is natuurlijk niet gezegd.

Bij mij ging het:

Ik dacht dat ik mijn schoppen later nog wel kon bieden, maar na 3SA kreeg ik het benauwd en paste lafhartig. Mijn enige troost was dat ik later zag dat onze veurzitter Henk net zo had geboden.

Hein en Gert kwamen met een omweg in de succesvolle redding van 4.

Fred is kennelijk gewend aan ondermaatse preempts van partner Kees en bood met zijn zestienpunter niet het voor de hand liggende 3SA. Hein had het kiene gevoel dat 3 niet de top spot was, en deed zijn schoppenkleur in de aanbieding en dat was recht in de emmer en leverde 70% op. Het deerde Fred en Kees niet en ze wonnen de avond met overslagen (5% voor op nummer twee).