Spellen van de Week

Spel van de week 16 februari 2021—Egbert Meijer

De randjes opzoeken

In een liberaal land als Nederland (hoezee!) is het kennelijk moeilijk om je aan bepaalde maatregelen te houden, zoals mondkapjes of de avondklok. Zelfs goedwillende burgers zoeken vaak de randjes op en een deel trekt zich er helemaal niets van aan. Discipline is kennelijk iets waar we een hekel aan hebben. Tenminste vinden we het kennelijk leuk om ondeugend te zijn. Bij Bridge is het al niet anders, je maakt afspraken met je partner en in de praktijk ben je ze vergeten of je houd je er niet aan. Ook als we weten dat iets niet goed is, dan doen we het toch. Waarom, waarom? Neem nu spel 12.

Bij de meesten ging het biedverloop 1 -(P) - P – (1), wat nu met de West hand? Vrijwel iedereen bood 2. Wat willen we hiermee bereiken? Je gaat het toch niet spelen. Partner heeft niets, je hebt waardeloze punten in en . Dus, waarom? Ikzelf heb mij er ook aan bezondigd, terwijl ik wist dat het niet goed was. Maar ja, "iedereen biedt het" en "passen leidt tot verlies". We leren het ook nooit af als we niet geregeld hardhandig afgestraft worden. Bij de meesten ging Zuid verder met een sterk bod en West was zich verder van geen kwaad bewust. Zo niet mijn tegenstanders, Frank zei doodleuk nog een keer double en -800 later werd ik hardhandig met mijn neus op de feiten gedrukt. Waarom heeft nog maar een ander paar dit smakelijk hapje opgepakt?

Alarmbellen en een communicatie probleem

Op spel 6 kregen NZ beiden een aardige 6–5 met een renonce toebedeeld. Op voorhand al een garantie voor spektakel en scores die vaak uiteenlopen van een deelcontract tot aan slam. Op dit spel dan ook scores van +500 tot -500. Zo'n verdeling kan veel slagen opleveren als er een fit is, maar zodra sprake is van een misfit kan je maar beter zo snel mogelijk passen, want de ramp is anders niet te overzien.

Na de 1 opening van Oost kunnen de meeste Zuidspelers wel een tweekleurenspel aangeven, daar zit je dan als Noord, wat te doen? Alle alarmbellen moeten afgaan. Wees gewaarschuwd, misfit! Hoe stoppen we zo snel mogelijk af en in welk contract? Toch maar 3SA proberen? Veel heb je als Noord niet nodig, een beetje hulp in en je komt al een eind. Maar meestal heeft partner dan een singleton en wordt het een lastig verhaal. Mijn partner bood 3, echte klavers en niet forcing. Ik zag de bui al hangen, maar probeerde toch 3 met een extra en een renonce . Henk is een wijs man en paste snel.

Overigens werd 3SA twee keer geboden, en… gemaakt! Na een ongelukkige start met A werd dit vlot gemaakt, je geeft gewoon twee af en de verdediging komt niet verder dan twee ruiten en twee azen. Bas kreeg een start, ogenschijnlijk ook gunstig, maar het contract kan nu wel down. Bas pakte de in de hand en vervolgde met 10, gedoken door Oost. Noord speelt door en West komt aan slag met A. Als Oost nu doorspeelt zit de leider met een Hobson's choice, neemt hij twee slagen mee dan maakt Oost nog twee slagen naast de drie azen, neemt Noord maar een mee, dan kan Oost later de K nemen en doorspelen, West maakt nog een slag.

Ook als je niet precies weet wat de leider in zijn hand heeft, in geval van een misfit is het meestal goed om de communicatie van de leider aan te vallen en het liefst te verbreken, in dit geval dus door door te spelen.