Spellen van de Week

Spel van de week 23 februari 2021—Jos van den Dool

Soms moet je liegen in bridge

Een quote van Mike Reuser en afgelopen dinsdag van toepassing bij een aantal spellen. Neem spel 27. Je hebt een sterke 4441 en na 1 – 1 een probleem. 1 doet geen recht aan je 19 punten en is bij de meesten niet forcing. Voor 2 moet je toch echt 5 klavers hebben, maar geeft dan wel weer je kracht aan. Een dilemma. Vijf spelers boden daarom ondanks de singleton harten creatief 2SA en hadden geen moeite om 6SA te bereiken. De 1 herbieders kwamen meestal met de schrik vrij. Partner paste niet, maar stoomde door naar de manche waarna zuid alsnog tot leven kwam. Mike en Annemarie boden 7 (zie onder). Mike interpreteerde 3 als 5440 met toch iets van overwaarde en sprong met het nodige kaartgevoel naar 6. Annemarie besefte dat ze eigenlijk pas 12 punten had beloofd en plakte de 7e er aan. Een mooi contract, waarbij je simpel de harten vrij kunt troeven.

Als je de juiste tools hebt lijk je 7 gecontroleerd uit te kunnen bieden. Met mijn Schiedamse partner speel ik de Tilburgse twee, waarbij in de 2 opening naast de zwakke twee schoppen ook de sterke 4441 (en 5440) zit. Heb de hand met hem geboden en we liepen als volgt soepeltjes naar 7.

2 2 1
3 3 2
3SA 4 3
4 4SA 4
5 5 5
6 7 6
  1. 2: Zwakke schoppen of sterke 4441/5440 2: Wil in paren 2 spelen als partner zwakke schoppen heeft (misfit)

  2. 3: Singleton harten (je biedt kleur onder singleton)3: vraagbod naar verdeling

  3. 3SA: 4441 4: stelt ruiten als troef vast

  4. 4: Controle 4SA: RKC

  5. 0–3 keycards; Heren vragen

  6. H of H EN H

Partner heeft 3 keycards en één heer. Pas 14 van de 19+ punten en je telt nu al 12 slagen. 7 lijkt voor het neerleggen.

Balancen of niet?

Toen ik als jonkie met bridgen begon werd al snel het open houden van de bieding heilig verklaard. Op twee niveau mocht de tegenpartij niets spelen en we boden soms tegen de klippen op. Ik kan nog steeds pis chagrijnig worden als de tegenpartij op 1 hoogte een kleurtje mag spelen. De avond was in die tijd ook niet geslaagd als je niet een goed geplaatste psych had los gelaten, maar dat terzijde.

Ik had met die agressieve aanpak zelfs een keer een arbitrage tegen (2e divisie) omdat ik het bieden open had gehouden met een hand waarop geen normale sterveling nog wat zou doen. Pakte goed uit en dat vonden ze verdacht!

Het is tegenwoordig allemaal wat gezapiger, maar het verbaast me oprecht dat in spel 7 bijna iedereen 2 mocht spelen. De twee die in 3 zaten hadden zich vrijwillig in de downzone geboden.

Na 1 spelen wij ook na doublet gewoon T-Walsh en belooft 1 een 4+ in harten. Mijn 2e doublet is support (3 kaart harten) waarna ik na 2 van Hedwig in de uitpas zit. Je hebt helemaal niets over en de kwetsbaarheid belooft ook niet veel goeds. Als partner geen 4333 heeft hebben we wel ergens een fit. Op zo'n moment kijk je eens naar links en je kijkt eens naar rechts. Twee goede spelers, die echter niet snel voor straf zullen doubleren (oeps, nu verraad ik wat voor de volgende keer!). Bovendien is WJ een expert in het afspelen van kleine spelletjes zodat een slechte score toch al op de loer ligt. De beslissing om nog 2SA te bieden (lage kleuren en 3 kaart harten) was dan ook niet zo moeilijk. 3 is onverliesbaar terwijl 3 minimaal één down hobbelt.