Spellen van de Week

Spel van de week 9 maart 2021—Bas van der Hoek

SA opening: gambling of gewoon echt?

Wat doe je als je een favoriete conventie speelt die nooit voorkomt? Juist, je gaat de kaart opwaarderen. Op spel 1 had Willem jan 18 punten met een dichte zeskaart en een verdeelde hand. Hij speelt als sinds jaar en dag dat je 3SA opent met 20–21 en een goede zeskaart laag, maar dat komt nooit voor en Wj besloot 2 punten te lenen van de buren en opende 3SA.

Het kan 5(!) down, uit, na dan weer , maar als je dat doet is een eeuwigdurende excommunicatie wegens vals spel je deel. Er werd natuurlijk gewoon met een schopje gestart, Boer was een nuttige entree waarna de -snit succesvol werd genomen: 3SA gehaald voor +9 imps.

De gebruikelijke invulling van een 3SA opening is gambling, een dichte 7-kaart laag en verder niks. Maar iedereen weet tegenwoordig dat je dan als uitkomer een aas op tafel legt en dan rustig kijkt waar het eventuele lek zit. Om dit te voorkomen spelen mensen 1 van de meest idiote conventies aller tijden: Verdi-transfer-preempts. Dan open je alle preempts met de kleur er onder, en open je 3 met een gambling 3SA hand. Dan komt de dichte kleur op tafel en je kan niet zien waar het lek zit. De prijs voor het spelen van Verdi is dat je geen klaverpreempt hebt, en dat de vijand drie keer kan schieten voor een kwartje. Ze kunnen na de transfer-preempt (i) eerst passen dan doubleren, of (ii) een goedkoop cuebid geven, en ten slotte (iii) kunnen ze meteen doubleren. Zo gaat het effect van de preempt grotendeels verloren. Zoals ik zei, achterlijk, maar op papier is het allemaal prachtig zoals iedere conventie.

Bij ons ging het zoals op de meeste tafels:

Het leek me eerder dat Noord-Zuid aan het redden waren dan dat ze 5 boden om te maken dus ik doubleerde, ook omdat ik een mogelijke manchepremie voor ons te beschermen had. Iwan kwam uit met Aas, de leider kon toen weliswaar een klaververliezer opruimen op H, maar het ging nog steeds 1 down.

Op spel 5 had de leider een keuze:

Schoppen uit, en ik hield de communicatie in stand door de boer te spelen. Eigenlijk alleen fout als maat H10x heeft. Thijs ging naar tafel met de hartensnit, speelde Boer voor, genomen door oost, en ik dook weer het vervolg voor de vrouw van de leider. Nadat Noord zijn hartens had opgeraapt was er de keus tussen het herhalen van de klaversnit of de ruitensnit nemen. Is het nu een kwestie van goed raden? Nee! Restricted choice gaat ook hier op: de kans de klaversnit nu goed zit is 2 keer zo groot dan fout, en Thijs speelde correct klaver 10 na voor 3SA contract. Dummy Geert zei na afloop "goed geraden" maar dit welgemeende complimentje was onjuist, het was geen gok maar gewoon goed spel.