Spellen van de Week

Spel van de week 16 maart 2021—Egbert Meijer

Een lastige beslissing en leuk afspel probleem

Een lastig probleem is altijd wanneer je moet kiezen tussen 3SA of vijf in een lage kleur. In een parenwedstrijd zal je dan vaak voor 3SA kiezen, want vaak zit er een overslag in en dat scoort dan beter. In een butler telt dat minder en wil je gewoon in de beste manche terecht komen en mogelijk zit er zelfs een slam in. Op spel 14 kreeg ik dit dilemma voorgeschoteld.

Ten eerste wat open je met de Oost hand? Er werd 5x met 3 geopend en 1x met 4. Tegenwoordig stelt een niet kwetsbare 3 opening niet zoveel meer voor en een 7-kaart met AK is wel erg solide. Je hebt niet veel nodig bij partner om aan 9 slagen te komen en meestal zal partner niet al te enthousiast worden als je ook met een zeer matige kleur of een 6-kaart 3 kan openen. Hoe dan ook West had genoeg om het bieden met 3SA of 5 te besluiten. Zeven keer werd met 1 geopend, zo ook mijn partner, na 2, een inverted raise, bood Noord 2 en mijn partner 3. Wat doe je nu? Ga ik 3SA bieden of kan 5 beter zijn? Wellicht is het 6? Die Ax van is ook geen jofele stopper als je niet direkt 9 slagen kan oprapen. Ik besloot om 3 te gaan bieden, maar Zuid was mij voor. Dat is lelijk, ik kan geen 3 meer bieden, want ik wilde toch wel in 3SA komen als partner een stopper heeft. Dan toch maar zelf 3SA bieden? Gelukkig had ik al een 4-kaart ontkent, dus als ik nu 3 bied zal partner wel 3SA bieden met een stopper en kan ik passen, zo niet dan gaan we naar 5 of mogelijk 6. Partner bod nu 4, een cuebod, dat beviel wel dus ik bood 4 en partner bood 5. Die heeft geen K, en ook niets over want hij kon nog 5 bieden als 'last train'. Ik gooide derhalve het bijltje erbij neer. 5 is natuurlijk een prima contract al is 3SA natuurlijk ook zo dood als een pier met deze kaarten. Vrijwel iedereen had uiteindelijk geen problemen op dit spel.

Alleen Jos en Jeroen kwamen in 6 terecht nadat Zuid 2 had tussen geboden. 6 is geen goed slam, want je hebt vrijwel zeker een en een verliezer. Echter door het 2 bod zijn er ineens wel kansen. Als je de snit neemt heb je 11 slagen en de 12e slag kan uit een ingooi komen. Je moet eerst de klaveren elimineren. Dan zijn er twee mogelijkheden, zoals Jos speelde, je gaat met de 3e van slag en hoopt dat Zuid K heeft, dan zit hij ingegooid. Of je speelt A en Q, als Zuid neemt zit hij alweer ingegooid, hij moet onder K naspelen of in de dubbele renonce. Deze speelwijze is iets beter, want als Noord K heeft zit hij mogelijk ook ingegooid, namelijk als hij maar 1 heeft, niet zo gek, want Zuid is naar 2 gesprongen.

Als er zoals meestal, en ook bij ons, door Noord is geboden, dan moet je ook 6 maken als je erin verzeilt raakt. De snit moet goed zitten, dus weer de klavers troeven, A incasseren en wederom A en Q naspelen. En nu maar hopen dat Noord niet meer dan twee heeft gehad, dan zit hij ingegooid, en moet in de dubbele renonce spelen.