Spellen van de Week

Spel van de week 23 maart 2021—Jos van den Dool

Lang leve het casino!

De spetters vlogen er dinsdag vanaf. Het ene wilde spel na het andere kwam langs. Een goede of ongelukkige beslissing kon meerdere keren zomaar 25 impen in de kering betekenen. Jan Moerman en Wim Kampert wisten in deze tombola de kansen het beste te benutten en bleven het herboren paar Kees Schipper en Fred Heemskerk nipt voor met een monsterscore van +66.

In spel 26 bereikten de meesten het scherpe 4, al dan niet voorzien van een 'puntenstrikje'. Aan Noord de taak om de downstart te vinden. Als je op de automatische piloot metB start had je meteen de maakstart te pakken. Jan Moerman negeerde net als Hein en Martin de 'regel' om de kleur van de partner te starten en vond de dodelijke troef uitkomst. Goed gedaan! Je hebt de meerderheid van de punten en dekking in alle kleuren. Troef uit geeft niet veel weg en kan het vrij troeven van een bakkleurtje of een algehele cross-ruff wellicht voorkomen. Tien dik verdiende impen voor Jan.

In spel 20 waren de meningen flink verdeeld. Na 1-2 mag zuid als eerste kiezen. 'Suf' 2 bieden of passen en 2 gedubbeld tegenspelen na een zeer waarschijnlijk heropeningsdoublet van partner? De meesten hadden wel trek in zo'n lekker hapje en gingen voor de strafpas. Een goede beslissing of niet? Ik vraag me af of je in butler wel 2 gedoubleerd tegen wilt spelen als partner geopend heeft 13 puntjes? Ik denk van niet (maar deed het toch) bij deze kwetsbaarheid. Na jouw strafpas ligt de bal bij noord.

Joop Meijs toonde zijn grote klasse door als enige gewoon 3 te bieden in plaats van het voor de hand liggende doublet. Je wil niet dat partner met een mottig handje past. En als 2 al down gaat, is het waarschijnlijk een kwetsbare manche of zelfs slem voor je. Ondanks de super maximale noordhand lukte het alleen Kees Schipper en Fred Heemskerk om de leider op eigen kracht op vijf slagen te houden.

In spel 27 heb je in 3SA na een harten start een lastige keuze. Er is maar één vaste entree om de benodigde vier schoppenslagen te maken.H wordt normaal gesproken opgehouden en dan ben je afhankelijk van de goede positie van A. Je lijkt met H bij zuid ook afhankelijk van een gunstige ruiten positie te zijn. Zuid kan echter maar ëën keer een kleine ruiten inspelen (A moet tenslotte bij noord zitten en elk ruiten plaatje neem je meteen) zodat je op tijd een klaver naar de heer kunt spelen voor 9 slagen.

Het alternatief is om entree problemen te voorkomen en al je geld te zetten op het rond zitten van de schoppen door 10 over te nemen met B. Dit bleek de verliezende keuze te zijn voor -9 imps. Puur statistisch gezien heeft 10 uit laten lopen de beste kans van slagen. Behalve de kans op Hx heb je 50% kans op het goed zitten van A. De schoppen spelen op 3–3 geeft slechts een 35% kans. Ook praktisch gezien is het beter 10 door te laten lopen. Je hebt altijd tegenstanders die H meteen nemen om voor andere kansen te gaan en je zo het leven een stuk aangenamer maken.