Spellen van de Week

Spel van de week 6 april 2021—Bas van der Hoek

Speelt U OBAR bids?

De Amerikaanse speler Marty Bergen (de man van de Bergen raises) bood op alles (zo opende hij bijvoorbeeld vaak zwakke twees op vierkaarten), en heeft een prestatielijst zo lang als mijn arm. Ooit kwam hij er achter dat je veel minder gevaar liep met een dun volgbod als de vijand een fit had aangegeven. Dus als Bergen een 5-kaart schoppen had en het ging links 1, partner pas, rechts 2 bood hij 2, ook op zeg zes punten. Hij noemde dit O.B.A.R. bids (Opponents Bid And Raise), in die situaties mochten ook superzwakke informatiedubbels. Het idee was dat als de vijand een fit heeft jij dat ook hebt en dat je soms een succesvol pre-balancing bod hebt.

Dit in gedachten volgde ik 3 op spel 11:

2SA beloofde een opening en 4-kaart steun en als de vijand 9 troeven heeft wordt bieden op te weinig nog aantrekkelijker, mijn 3 was een standaard OBAR bod. Iwan houdt er niet van te passen en nam uit met 5 voor minus 1100. Mijn troost was dat als we 4 hadden tegengespeeld een klaveruitkomst een tweede overslag voorkomt, want zonder mijn 3 was de maat zeker Boer gestart. Een andere troost was dat Hedwig en Rosalind ook 3 boden en ook voor 1100 gingen. Op de 18 tafels werd vier maal 5 geboden en 3 maal gedoubleerd en 1 maal doorgeboden tot 5.

slam uit de lucht bieden?

Op spel 15 had oost een beslissing te nemen

Dit biedverloop tot 3 werd gekopieerd op 7 tafels. Hedwig en ik keken naar de hemel en boden meteen 6 op 3. Ik heb de laatste tijd goede ervaring met slem uit de lucht bieden, en het slem moest in de buurt zijn. Anderen steunden de klavers of gingen azenvragen, een beproefde slemconventie maar hier wordt je van partners antwoord niet wijzer, maar ze kwamen in 6. Frank van Glabbeek had het wat gemakkelijker, partner opende 4SA (minors) en hij bood 6. Ron vd Werf opende met de zuidhand 2 en de vijand miste het slem. Desiree paste met de zuidhand maar volgde 1 gesteund door Job en de tegenstanders kwamen er niet meer uit.

Bij Kees en Fred ging het raadselachtig

Het 2 bod van Kees was in dit partnership normaal, als ik het goed heb is was bij hun een 2 rebid forcing en sterk geweest. Het 3SA bod lijkt me overhaastig is 2SA niet beter? Fred vervolgde goed met 4, lijkt me echt met een 5440 of 5431 of 6430. Helaas werden de klavers niet gesteund, en na azenvraag voor waren er 2 weg dus slem gemist.

Het afspelen was ook interessant, Jack ging als enige af op een cross-ruff met het idee een harten en 2 ruitens weg te gooien op de schoppenplaten en dan zijn 8 troeven apart te maken + Aas. Hij ging wel een beetje langs afgronden maar het zat goed. De rest speelde harten vrouw voor en toen de klaver en harten rond zaten was het gemaakt. De laatste speelwijze biedt je extra kansen als harten heer goed zit.