Spellen van de Week

Spel van de week 27 april 2021—Bas van der Hoek

Slemspelletje

Op het tweede spel boden Hedwig en Wj klein slem in schoppen

Het 2 bod van Hedwig beloofde harten en toen ze daarna goede schoppen beloofde had Wj een prachtige hand. Uitkomst 4 voor de vrouw en de aas. Na drie keer troef (zuid 2 ruitens weg) ging Hedwig op ontdekking in de klavers door A, H en een kleine te spelen, getroefd in de dummy en overgetroefd. Heer na, getroefd in dummy en toen moest Hedwig de harten goed doen. Even tellen, dacht ze. Noord was de kleinste ruiten gestart, het leek inmiddels op een 3-kaart (want oost had er 2 weggegooid en 2 keer bekend), had 2 klavers en 4 schoppen, dan moest daar een 4–4 hoog zitten, dus harten naar de 10 en het was gemaakt, want de klavers konden worden hoog getroefd.

Leo Stok zat in 6 in west. Klaver uit voor de aas, gevolgd door A, B. Toen zuid niet bekende nam Leo over met de heer en speelde goed H, A voor het geval dat de schoppen 4–1 zouden zitten met boer-vierde bij de troeflengte. Hij werd beloond en kon de derde aftroeven en troef vrouw afgeven voor 12 slagen.

Jan Moerman zat ook in 6 en werd verblijd met een schoppenlead, waarbij boer-vierde onschadelijk werd gemaakt. Hij vond troef vrouw en had 13 slagen.

En bij ons? We kwamen in 6SA in oost. Ruiten uit voor de aas, schoppen getest, mis! Daarna vond ik Vrouw, maar ze zaten 4–1, weer mis! Toen mijn laatste kans: de klaversnit, ook mis! Ik bereidde me al voor geen slag meer te maken, maar gelukkig speelde Ron veilig klaver na dus ik was minus 1, toch nog 23%. Want het kon erger: Mike zat in 4SA, vond Vrouw niet en kreeg een bak ruitens over zich heen: 2 down. Kees Schipper zat in het ambitieuze contract van 7SA, min 3. Dit spel weerhield Kees en Fred er niet van om glorieus eerste te worden.

Vijf over vijf bieden

Ik had een probleem op dit spel

Klaver uit voor mijn heer, en nu moest ik beslissen. Klaver door leek futiel want Anton zou nooit zes bieden met twee klavertjes. Heeft Iwan ruiten aas? Leek onwaarschijnlijk. Dus toch maar klaver door, tot mijn verbazing had Anton een dubbelton, 2 down. Later zei hij dat hij had misgeklikt: hij had 5 willen bieden! Er waren een aantal zuidspelers die bloeddorstiger waren dan Iwan en 5 al doubleerden en west meende de situatie te moeten redden met een 5 bod: 2 of 3 down, uiteraard gedubbeld. Een paar was nog bloeddorstiger en greep 3 harten: gedubbeld plus 1.

Dit spel was een illustratie van de wijsheid dat je nooit 5 over 5 moet bieden, trouwens.