Spellen van de Week

Spel van de week 4 mei 2021—Willem jan Maas

Door waar Bas gebleven was

Een paar weken terug stelde Bas de vraag "speelt u OBAR BIDS?" Deze week kwam er een spelletje voor waar het antwoord op deze vraag een grote invloed op het resultaat had. Het was spel 10.

Na het voor de hand liggende begin van 1-2 bood Mike 3, ongetwijfeld bedoeld als een soort OBAR BID want anders is het gewoon een slecht bod. Anne-Marie nam het echter serieus en bood de manche, niet heel gek met 4 troeven, twee doubletons en AV achter de openaar.

Ik had een automatische double met twee azen tegenover een openende partner. Op dit spel bleek dat heel belangrijk, want zonder double stort de score in van 90 naar 25%.

Mike en A-M waren het in de discussie achteraf met elkaar eens dat dit "ongelukkig" was omdat A-M niks meer zou kunnen doen als 2 naar haar uit zou lopen. Nou is het niet aan mij om te stoken in een (bridge)huwelijk, maar dit is natuurlijk uiterst discutabel. Ik zou het zelfs anders willen formuleren, als 1-2 naar partner uitloopt verwacht ik eigenlijk dat hij/zij er altijd in komt. Het is absoluut niet lonend om dit biedverloop uit te passen.

Ben ik dan een tegenstander van OBAR BIDS? Absoluut niet! Maar je moet dat doen als je qua distributie iets bijzonders hebt. Punten zijn niet belangrijk, want dat je die hebt weet je partner echt wel.

Dit was een hele goede score, maar even later werden we geknipt en geschoren door Sijke en Christa. Het was spel 16.

Na een (puppet)Stayman biedverloop kwamen we in 4. Sijke kwam uit met B, Hedwig speelde nog troef, maar Christa stapte alert op met de Aas en cashte A. Hierna gingen de dames in de cross-ruff 2 down voor we begonnen waren. Goed gedaan van ze.

Ik dacht wel dat gezien de bizarre verdeling van honneurs in de Zuid hand ik wellicht te weinig rekening gehouden had met mogelijkheid van 3SA. Een simulatie leert echter dat 4 veel beter is dan 3SA (gegeven de 4–4 fit in ). Dat gaat namelijk maar in 4% van de gevallen down en 3SA gaat maar liefst in 27% van de gevallen down. Dus, niks aan te doen.

Nou was het zo dat de tegenstander er gemiddeld veel meer in stopte dan wat ze er uit haalden, dus ons resultaat was uiteindelijk prima. Dat is verre van gebruikelijk als ik het spel van de week doe, dus dat was een meevaller. Na afloop nog even de speech van André van Duin gekeken en die was ook de moeite waard. Kortom, gisteren zat het mee.