Spellen van de Week

Spel van de week 18 mei 2021—Bas van der Hoek

Gratis extra kansen

Spel 5 was een interessant speelprobleem:

Na de 1 opening heb je een probleem met de zuidhand: doublet of volgen met 2? Er zijn natuurlijk zeloten die met een doublet altijd een 4-kaart schoppen beloven, die volgen 2. Ik zelf vind een doublet veel flexibeler, het vertelt meer over je kaart. Op dit spel maakt het niet uit.

Hoe speel je het af na Heer uitkomst? Het beste is nu schoppen naar de hand. Als de troeven rond zitten heb je 11 slagen. Anders speel je vrouw voor. Als die niet gedekt wordt zit de heer bijna altijd fout en neem je over met de aas en ga je van slag met harten, in de hoop dat de klaveraftroever niet gevonden wordt. Op dit spel moet dan harten aas gedoken worden als een hartje uit de dummy wordt voorgespeeld, instinctief niet zo gemakkelijk. Ruiten vrouw voor (met het idee de snit niet te nemen) is een soort van gratis kans. Er is nog een gratis kansje, alleen tegen tegenstanders die wel eens slaap vallen. Als je klaver aas neemt in slag 1, gooi dan als leider de boer onder! Misschien denkt de vijand dat je de boer sec hebt en durven ze klaver heer niet te incasseren.

Het Ik-Wil-Door-Doublet foefje

Zoals de lezers van deze kronieken wel weten ben ik een tegenstander van ingewikkelde conventies, vooral als ze zelden voorkomen. Alleen als het bod erg opvallend is, zodat je niet voetstoots aanneemt dat het natuurlijk is, kan het bij mij door de beugel. Bijvoorbeeld

1 1
4

Dat doet bij mij bellen rinkelen dat het niet natuurlijk kan zijn. Wat dacht u van

2 (DBL) 3 (4)
DBL

2 is zwakke twee, 3 is een zwakke verhoging, hoe kan opener nu ooit een strafdubbel hebben? Bij mij zou dan een alarmbel afgaan. Brink-Drijver spelen in dit soort situaties het "ik wil door doublet", het betekent ik wil met 4 redden maar als jij een geschikte kaart hebt voor tegenspel, en/of een slechte kaart hebt voor een redbod pas dan. Bij Leo en mij belooft zo een doublet ook wel enige verdediging. Op spel 13 had ik eindelijk eens een IWDD.

Als ik partner kon bereiken, had ik 2 slagen in de verdediging: troef aas en een introever. Ik had ook een goede kaart om te redden met mijn 6421-verdeling, ideale kaart dus voor het IWDD. Leo had weinig verdediging en een extra troef dus hij bood 4. Na A, H speelde de verdediging harten na onder de heer voor de vrouw in de dummy en toen was het plotseling gemaakt.

Harten na is niet zo onhandig als het er uit ziet. Er bestond het gevaar dat de ruiten in de hand hoog waren want west had 10 en B bijgespeeld, of misschien was ruiten boer-tien een hartensignaal.

Hoogweg-Sprong deden het een tijdje beter. Ruiten aas uit, partner speelde correct de vrouw bij. Kleine ruiten na voor de 10, harten na gedoken voor de heer. Helaas viel toen de verdediging van zijn sokkel door klaver aas niet mee te nemen en ging het klavertje van de leider weg op harten vrouw.