Spellen van de Week

Spel van de week 25 mei 2021—Jos van den Dool

Het vijfniveau is voor de tegenpartij, of toch niet ?

De eerste avond van de nieuwe butler competitie leverde meteen vuurwerk op. In deze competitievorm is het riskant om uit te nemen. De winst is als het goed uitpakt vaak maar een paar impjes, maar als het een spookuitnemer blijkt te zijn lever je zomaar een vracht punten in. Dinsdag moest je meerdere keren jezelf de vraag stellen: uitnemen of niet?

Nadat we in spel 5 drie impjes hadden verdiend door een kwetsbare 4 uit te nemen met 4 was het in het volgende spel de beurt aan de tegenpartij. We mochten rustig doorbieden naar 4, maar hierna toverde Pieter een goed getimede 4SA (lage kleuren) uit de hoge hoed. 5 x ging maar 2 down en leverde Klaas en Pieter 7 imps op. Met B in zuid had de actie echter 10 imps gekost. 17 imps 'in de kering'.

Kees en Henk hadden het thema van de avond, "uitnemen", snel door en legden in spel 10 een stevig fundament voor hun 1e plek met +58 imps. Henk zette de boel met 3 op scherp, waarna Kees over 4 de bal inkopte met 5. Omdat west verzuimde te doubleren konden er zomaar 10 imps aan het totaal worden bijgevoegd. Is 5 (kwetsbaar) met deze hand verantwoord? Velen dachten van niet, maar met alleen passen wordt je geen 1e!

Nadat in de spellen 14 en 20 ook flink wat imps te verdienen (of te redden) waren met een uitnemer, werd het laatste spel de welverdiende uitsmijter van de avond.

Peter heeft op vijf niveau een lastige beslissing te nemen. Rob heeft 2 (zwak, maar geen afval) geboden over 1, waarna noord met 2 zijn 5+ aan gaf met 8–11 pnt. Na wat schermutselingen zitten de opps in 5 en heb je een probleem. Wie neemt wie uit? Laten gaan met 2 azen of uitnemen met je zeskaart steun? De kosten van uitnemen met 6 indien 5S down gaat zullen niet hoog zijn. Lastig. Ik had het bijltje er bij neer gegooid onder het mom van mijn lijfspreuk "het vijf niveau is voor de tegenstander". Peter dacht daar anders over en aangezien alle uitnemers vanavond tot nu toe goed waren uitgepakt bood hij 6. Het bleek de juiste beslissing, al zal de score door missers aan andere tafels wel wat zijn tegen gevallen.