Spellen van de Week

Spel van de week 29 juni 2021—Bas van der Hoek

Wie een kuil graaft voor een ander…

Op spel 2 heeft onze tegenstander ons naar 4 opgejaagd:

De 2SA opening gaf beide lage kleuren aan. Als West gepast had, zou ik ook gepast hebben. Maar na 4 leek 4 aantrekkelijk, partner had zeker korte klaver en ik bracht twee slagen mee. Bovendien had ik nog de bonus dat als 4 down ging, 4 er misschien in zat.

De oude wijsheid dat je na een preempt verder moet passen is niet zo gangbaar deze dagen, je mag in uitzonderlijke gevallen wel doorgaan. Of nou de renonce harten voldoende is om 5 te bieden is twijfelachtig. De gunstige kwetsbaarheid dan? Dat ziet je partner ook en hij weet meer van jouw spel dan jij van het zijne. Only Jesus Saves wordt vaak gezegd. Iwan wist wel raad met 5 en op het eerste spel scoorden we 11 imps.

Op een aantal andere tafels vonden Noord-Zuid hun hartenfit niet nadat oost met 1 opende. De Zuids achtten zich te sterk voor een 1 volgbod en gaven een infodoublet. West bood 1 en oost bood 2 na. Zuid paste begrijpelijk en het vreedzame 2 contract werd gehaald.

Niet altijd kom je weg met slecht afspel

Ik zat te suffen op spel 15 en ging als enige down in 3SA (3 down zelfs!)

Joop kwam uit met 5 voor heer en aas. Ik vervolgde met naar de aas, gevolgd door Vrouw, gedoken door Joop. Ik vervolgde met Boer, gepakt door Oost. Die legde nu heel goed Vrouw (!) op tafel en plotseling was ik in de problemen. Ik legde nog wanhopig klein in dummy in de hoop dat de harten 3–3 zouden zitten (onmogelijk overigens, want west heeft hooguit een doubleton ), zodat ik de blokkerende Aas kon ecarteren op de 13e harten, en ik was 3 down.

Ik moet nadat klaver vrouw gewoon houdt klein spelen naar de aas, en klaver na. Het herhalen van de snit om heer-derde onschadelijk te maken is onnodig want in dat geval heeft west een singelton harten en zit de hartensnit goed. En als west heer-vierde van klaver heeft heb ik als ik de snit herhaal de kleur geblokkeerd. Tegen de meeste tegenstanders was ik er mee weggekomen, want harten vrouw na wordt meestal niet gevonden. De meeste leiders in 3SA werden niet getest. Vaak werd klaver heer meteen genomen. 1 maal werd gedoken en maar nadat de snit herhaald werd kwam ruiten na.

Overigens was ik niet enige die zat te suffen. Op een aantal tafels werd uitgekomen met 9, overgenomen, en de leider dook de eerste slag. Op alle tafels werd slaperig vervolgd met Heer en nu was het spel gehaald. Leuk om de schoppen vrij te spelen maar je moet nog wel aan slag komen, en dat is niet zo waarschijnlijk. Als je ruiten naspeelt is het spel altijd down.