Spellen van de Week

Spel van de week 6 juli 2021—Egbert Meijer

Boskangoeroe

Zo nu en dan heb ik het genoegen om een keer met Kees te spelen. Kees speelt op stepbridge onder de naam 'Skippy'. Ik heb toch even gegoogeld waar dit vandaan komt, ik had geen idee. Skippy was een boskangoeroe in een Australische televisieserie uit de jaren zestig, denk aan series uit die tijd als 'Lassie' en 'Flipper'. Een slim beestje dus. De naam was afgeleid van het werkwoord 'to skip', hetgeen o.a. 'een sprong beweging maken' betekent. De Skippybal is naar deze fictieve kangoeroe vernoemd.

Nu zal het eenieder al eerder zijn opgevallen dat je met Kees niet gauw te laag zit, of laten we het voorzichtig zeggen, in een alternatief contract. Benieuwd welke sprongen er deze keer gemaakt zijn? Ik heb twee contracten gevonden die echt verder niemand heeft verzonnen en ik moest ze nog afspelen ook. Een succes? Toen de dummy op tafel noteerde ik alvast een nul, maar zie hoe het afliep.

Na de 1 opening van Noord zei Kees doublet, dat hebben meer mensen gedaan. Ik zou zelf 1SA hebben geboden, een 4–3–3–3 met vier boeren is ook niet je dat, dus een puntje extra kan wel, ik denk dat 1SA het meest bij de waarheid zit. Als je wat anders biedt kom je algauw in de problemen. Na 1SA (waarom niet gewoon 1?) van Noord werd er weer gedoubleerd en daar zat ik dan met de Westhand. Van armoede bood ik 2 en mocht dat afspelen. Een 3–3 fit, niet bepaald een feest. Het eindigde met slechts twee down, goed voor 83%!

Ook op het volgende spel had ik weer een fijne biedbeslissing te nemen.

Je hebt wel verdeling, maar de vraag is toch of je met de 1 opening je hand niet al verteld hebt. Als je een manche maakt heb ik zoveel nodig dat ik wel iets geboden zou hebben na 3. Maar goed, 3 werd gedoubleerd en daar zit je dan met de Westhand. Als je met deze rommel 4 kan maken heb je misschien ook wel negen slagen in SA, dus ik bood maar 3SA. Als ik gedoubleerd wordt kan ik altijd nog eieren voor mijn geld kiezen, al gaat op dit spel 4 ook al minimaal drie down. Er werd niet gedoubleerd en het eindigde met vijf down. Goed voor 78%! Ook hier had de tegenpartij het beter moeten doen natuurlijk, de Zuidhand is veel te goed voor een 3 bod, veelal is er direct 4 geboden, of anders eerst maar gewoon 1 volgen.

Aan onze scores van de avond te zien is er aardig heen en weer gesprongen tussen toppen en nullen. Kees moet in zijn commentaar maar aangeven of zijn spelersnaam inderdaad van die boskangoeroe is afgeleid.