Spellen van de Week

Spel van de week 3 augustus 2021—Iwan Doyer

6SA of 6 hoog in paren?

Heerlijk om weer live te kunnen spelen! Ook mag ik mijn debuut maken als schrijver van het spel van de week. Eindelijk de kans om Bas terug te pakken, zei Bas toen hij mij opdroeg om het SVDW te schrijven. Dus, ik extra scherp alle spellen bijgehouden.

Ons eerste spel was meteen raak, via 2 SA bij mij – 3 (transfer) – 4 (steun, minimum, misschien doet 3 SA maximum met steun meer recht aan de kaart, maar ja, rustig beginnen he), kon Bas de door mij zo geliefde 4 SA azenvraag gebruiken. Na 5 (1 of 4 keycards) bood Bas 6 SA!

Zijn theorie: als de meeste paren 6 zullen bieden, kan je in paren, als je samen voldoende punten lijkt te hebben, beter 6 SA bieden, zelfs al heeft dat maar 70% kans, terwijl 6 Ha 100% kans heeft! Op de duur kom je er dan beter uit, maar soms heb je een dikke nul als 6SA down is en het troefslem gemaakt wordt.

Ook op dit spel pakte 6SA goed uit. 1 keer ging 6 Ha plus 1 (klavertje naar de vrouw opgespeeld, en gedoken?). Op Step kon je dat mooi terugzoeken…

Als je genoeg punten hebt voor slem komt het verrassend vaak voor je net zoveel slagen maakt in sans dan in troef. Is U dat wel eens opgevallen?

Helaas, na deze top zakten onze scores al snel in, maar halverwege de avond kwam er nog een kans langs om te schitteren:

Bij ons ging het bieden (tegenpartij zwijgt): Pas – 2 Kl (zwakke 2 in ruiten, of sterk) – 2 rui (relay) – 2 Sch – 3 Sch (sterker dan 4 Sch) – 4 Kl (controle) – 4 Ha (controle) – 4 Sa (RKC) – 5 Rui (0) - 6 Sch. Dus:

Bas Iwan
2 2
2 3
4 4
4SA 5
6

De tweede keer deze avond dat Bas via 4 SA op weg ging naar een top (of 0)!! Start Heer. De leider trok troef, troefde de klavers af en nam de ruitens mee (Ha weg in dummy), en nu is de vraag, hoe speel je de harten:

H 8 7

B 10 6 2

Theoretisch is de beste kans de Boer voor te spelen, en als die rechts wordt gepakt met de Aas, de 10 laten doorlopen, in de hoop op rechts Aas-negen doubleton. Wordt de Boer gedekt met Vrouw, Heer, Aas, dan op de terugweg snijden op de 9! Maar nu heb je buiten de harten 2 dubbelrenonces, en als daarin moet worden gespeeld, kan je laatste harten in de dummy weg.

Alternatief is dan harten naar de Heer, en als die houdt een kleine harten na. Wint bij Aas ervoor en vrouw erachter en een 3–2 zitsel. Dan komt immers degene die Ax of Vx heeft aan slag en moet in de dubbele renonce naspelen. Of Ha Boer voor, en als die niet wordt gedekt de Heer leggen, onder het motto als ze niet dekken…? En dan hopen op A of V dubbel.

Ik hoor graag wat de experts zeggen. In de praktijk werd de 10 voorgespeeld, gepakt met de Aas! Harten na. Helaas op A V ervoor gespeeld, dus 1 down.