Spellen van de Week

Spel van de week 10 augustus 2021—Peter Hoogweg

Snit of Contrasnit?

Bas overviel me afgelopen dinsdag met de vraag of ik een stukje wilde schrijven over "Keek op de Week". Dat vond ik geen vreemde vraag want Kees van Kooten is die dag 80 geworden. Toen ik beter luisterde bleek het over het "Spel van de week" te gaan en dat is een stuk lastiger. Ik ben een vaste lezer van deze rubriek en ik verbaas me altijd over de diepzinnige theoretische beschouwingen en vergelijkingen die de vaste schrijvers weten te produceren. Verwacht van mij niet al te veel.

Het was voor ons een slechte avond met maar liefst vier zaalnullen. Eentje gaf ik er aan Bas uit erkentelijkheid dat hij me uitgenodigd had voor deze rubriek. Op spel 5 nam ik 4 uit met 5, kwetsbaar tegen niet. Daar wist Bas wel raad mee, doublet, -500. Lesje geleerd. Daar wil ik het verder niet over hebben.

Aan de eerste tafel haalden we tegen Pieter en Klaas de eerste nul.

We lieten Pieter als West 4 spelen met H uit. Pieter deed alles goed. De snit op H zit goed en in nam hij de contrasnit. Eerst Aas meenemen en vervolgens V voorspelen. De contrasnit zat goed en in het eindspel kwam Ton in een / dwang. 4 + 2 voor een zaaltop.

Op spel 9 begon noord met een pas, het hele biedverloop:

pas – 1 – 2 -2(!)

3 – 4 – allen passen

De uitkomst verklap ik niet.

Het 2-bod is een frivoliteit van Ton; hij dacht daar passen ze toch niet op. Zo op het oog heb ik twee verliezers. Een Ruiten en een Harten, tenzij ik op een Klaver een Hartenverliezer kwijt kan. Na het volgbod van 2 lijkt het logisch om H bij Zuid te zoeken en de contrasnit te nemen. Maar nee, hier moet je de snit nemen! Door een foutje van de tegenstander had ik de Klaversnit echter niet nodig en maakte ik 12 slagen. Geen top want Ariane en Jaap hadden Rob Jagroop gedoubleerd in 5. Altijd lastig als je tegen Rob speelt.

Snit of contrasnit: het blijft een keuze, waarbij je een beetje geluk moet hebben. De contrasnit is zonder verdere informatie een fractie kansrijker, omdat de honneur die je zoekt kaal kan zitten.