Spellen van de Week

Spel van de week 14 september 2021—Egbert Meijer

Uitkomen, het blijft een probleem

Althans voor ons, de tegenpartij leek daar aanzienlijk minder problemen mee te hebben. Als je toch al niet je avond hebt lijkt het wel of ze alles goed tegen je doen.

Op spel 17 ging de bieding 1SA-3SA. Wat kom je uit met de Oost hand?

In een eerder stukje heb ik al eens uit de doeken gedaan dat na dit biedverloop het meestal goed is om met een hoge kleur te starten, ook met een korte kleur, ook als je een niet al te goede 5-kaart laag hebt. Deze Oost hand heeft zelfs een erg matige ruitenkleur en bovendien een prima schoppen bezit. Geert had dan ook geen moeite om A op tafel te leggen. Vrijwel iedereen is ruiten gestart tegen 3SA. We hielden hier slechts 13% aan over, of moet ik zeggen nog 13%, dankzij Willem Jan en Hedwig die, ik zou bijna zeggen uiteraard, ook A zijn gestart. Ik heb de hand nog in de analyzer gegooid en die geeft aan dat A in 890 van de 1000 handen de beste lead is en een ruiten slechts in 715 gevallen (er is uiteraard een flinke overlap waar het niet uitmaakt).

Sinds ik met Henk speel lijkt met het klimmen der jaren zijn bridgeleeftijd juist te dalen, althans daar lijkt het op gezien zijn 3 opening op spel 1.

Niet kwetsbaar hoeft dit tegenwoordig niet veel voor te stellen, maar ik denk dat ik het zelf bij 2 had gelaten en 3 zou openen als de tegenpartij kwetsbaar is.

Hoe dan ook zo'n preempt komt vaak ongelegen als je partner sterk is. Maar als je 24 punten opraapt met een goede fit? Gewoon azenvragen, wat is het probleem? Oeps, geen key cards? Tegen 5 kwam Hein met A uit, niet zo gek gezien onze slampoging. Dat was wederom slechts 13%, want bijna iedereen maakte 13 slagen.

Inmiddels murw gebeukt tegen het einde van de avond moest ik nog 3SA afspelen op spel 24.

De bieding was eenvoudig, 1-1-1SA-3SA. Een harten uitkomst met de Noord hand lijkt normaal en dat is dan ook wat aan de meeste tafels gebeurde. Pieter besloot echter met voor hem moverende redenen om klaveren uit te komen. Jakkes, dat is vervelend. Het valt de communicatie in aan. Je hebt wat problemen om in dummy te komen, je wil ook de snit nemen, want ik weet niet dat die fout zit. De harten lead is wat dat betreft behulpzaam ook al geeft het niet direkt een slag weg. Je hoeft in ieder geval geen moeite te doen om de snit nog te kunnen nemen. Hoe moet je 3SA spelen na een klaveren start? In viertallen neem je geen risico, je wilt K beschermen, draai de Noord en de Zuid hand maar eens om. Je hebt altijd drie harten, drie klaveren en twee schoppen slagen, plus K of een derde schoppen. Dat leek mij nu ook een goed begin, ik nam in dummy en sneed nu eerst op Q, als die houdt kan ik de snijden, als die gepakt wordt dan heb ik voldoende entrees in dummy en nog legio mogelijkheden voor overslagen. Na Q werd er weer gespeeld en ik moest nu wel de oprapen en de K. Na de snit, ook fout, verloor ik nog A en B. Slecht gespeeld? Alweer, het wordt eentonig, slechts 13%, mede door de lead. Hoewel, na een zwakke SA en Stayman gevolgd door het 2 antwoord, kregen Frank en Bastianne ook een lead. Zij deden niet moeilijk, hup gewoon de snit over West, hierna K afgeven en in het eindspel kwam Zuid ook nog in de problemen, die kon niet zijn 4-kaart vasthouden en de ruiten, 3SA+2, goed voor 100%. Minder goed als je de Noord en Zuid handen omdraait, maar het ziet er nu in ieder geval een stuk handiger uit en zeker succesvoller.