Spellen van de Week

Spel van de week 5 oktober 2021—Bas van der Hoek

Dummy dwingen een slag hoog te nemen?

Stel je hebt B1092 en in de dummy (links) ligt AK86. Er wordt nu een kleintje naar de dummy gespeeld. Legt u zenuwachtig de boer? Helaas, partner heeft vrouw sec en je 2 vaste slagen zijn gereduceerd tot 1 slag. Geloof me, het is doorgaans slecht spel om met een lagere serie de dummy te dwingen de slag te nemen. Maar, zult u tegenwerpen, stel dat de leider V54 heeft en de 8 legt! Zo lang je je kaarten goed voor je houdt is dit een illusie, geen leider legt de 8 tenzij die helderziende is. Bij mij is het haast automatisch om klein te spelen in dit soort gevallen.

Dit thema, maar dan in omgekeerde zin, kwam voor op spel 25 met Jolande Bosch in de hoofdrol.

Op de meeste tafels speelde Oost 4 na een sterke SA opening en een transfer. Er werd uitgekomen met V voor de aas, B na en gepakt in de dummy en na troeftrekken en de mislukte klaversnit werd nog een ruiten opgeraapt voor contract.

Jolande speelt een zwakke SA en daar speelde de westhand. Noord kwam uit met B gedoken in dummy voor de heer van zuid, die ruiten vervolgde. Jolande ging naar de hand met troef en speelde een klavertje naar H9643, klein van Noord, indachtig mijn advies om geen onnodige hoge kaart te spelen om de dummy te dwingen. Jolande zag dat het voordeel had om een soort safety play te doen door de 9 te leggen zodat Noord niet aan slag kwam om door de H heen te spelen. En ze werd voor dit prudente afspel beloond toen de 9 hield, uiteindelijk goed 12 slagen (5 klavers, 5 troeven en 2 ruitens).

Het tegenspel had mij in ieder geval ook zo maar kunnen gebeuren, want als de leider bijvoorbeeld B87 heeft heb je het klaverprobleem van de leider opgelost als je nerveus de 10 legt.

Dom tegenspel?

Op dit spel werd als volgt geboden

west noord oost zuid
Olsder Mooibroek H v. Dort Bennik
 1 pas pas 1
 3 4 einde

Gert kwam uit met Aas, speelde Aas (!) na (afgeseind) en vervolgde met klaver. Nu had de leider zo maar 2 ruitenslagen en maakte contract voor een volle top.

Ruiten aas leek niet zo een handige natrek, en toch is het goed. Als partner heer heeft komt er een gillend aansignaal en is het down. Als partner 1 klaver heeft wordt de ruiten afgeseind en kan je met klaver vervolgen. Gek genoeg kost ruiten aas na nooit een slag bij de competente afspelers van onze club, want je bent in de bieding gemarkeerd met die aas dus er wordt klein gespeeld naar V in dummy en de volgende ruiten uitgedoken voor de inmiddels secce aas.