Spellen van de Week

Spel van de week 26 oktober 2021—Egbert Meijer

Punten tellen

Alweer de derde avond van de interne clubcompetitie viertallen. Sommige teams hadden verplichtingen in de externe districtscompetitie, maar toch nog 12 teams van gemêleerde samenstelling gaven acte de présence.

Al direct op spel 2 kreeg ik een biedprobleem voorgeschoteld. Partner opende met 1, dat is bij ons meestal een 4-kaart of meer, maar kan een 3-kaart zijn met precies een 4–4–3–2 verdeling. Gezien het karige bezit in de hoge kleuren zeer wel mogelijk in dit geval. Wat zijn de opties? 2 is mancheforcing, 1SA voelt niet goed aan met deze hand en verdeling. Dus 3 preëmptief of 2 een 'inverted raise', bij ons een invite of beter. Een dilemma met de lage kleuren is altijd dat met distributie je wel 3 punten voor een singleton kan bijtellen als je partner steunt, maar vaak gaat het richting 3SA en dan is die singleton eerder een last dan een zege. Toch vind ik de hand te sterk voor een preëmptieve verhoging, dus 2, waarna voor ik het wist partner ons in 6 deed belanden. Gelukkig moest Henk het zelf afspelen dacht ik nog, maar het blijkt een alleraardigst slam.

Door de hoge troeven kan je alle verliezers troeven. Het spel gaat alleen down als Zuid A start en doorspeelt. Je kan dan niet meer alle verliezers in de Oost hand troeven en bent op de klaveren aangewezen. Een te moeilijke opgave met het gegeven zitsel. Even dachten we nog dat ook de start met een kleine catastrofaal zou zijn, maar ook dan moet je het spel maken. Troef gepakt, A, K, getroefd, A, getroefd, K en getroefd en passant ergens A meenemen. Je geeft alleen A nog af. Deze speelwijze gaat alleen fout als Noord de derde kan overtroeven en troef naspeelt, maar dan is Zuid met een singleton troef gestart, meestal geen aanbevolen start, dus erg onwaarschijnlijk dat dit scenario zich voltrekt.

Een ander slam deed zich voor op spel 9. De tegenpartij bood vrij rechtlijnig 1 – 1 – 2SA – 6SA.

Ik mocht uit als Zuid en had een engeltje op mijn schouder zitten, want een bleek de enige downlead. Ik heb partner nog nooit zo snel de eerste twee slagen zien oprapen. Het biedverloop is redelijk, West heeft 14 punten met een 5-kaart en als partner 18 of 19 belooft kan je best 6SA bieden. Als je aan slag bent heb je 12 slagen. De kans dat er schoppen wordt gestart is op zich maar 25%, of 33% als je de niet meetelt. En als je ook de klaveren niet telt, altijd nog 50%. Maar toch, heeft Oost wel 18 punten? Geen Aas, geen 10 en een verzameling vrouwen waarmee je beter een bordeel kunt openen. Ook nog de meest slechte verdeling, dus de hand is mijns inziens meer een 1SA opening (15–17). Volgens Kaplan en Bergen met hun alternatieve tellingen is de hand nog geen 17 punten waard. Het blijft toch een stokpaardje van mij dat "punten" tellen.