Spellen van de Week

Spel van de week 2 november 2021—Bas van der Hoek

Bridge is 60% bieden

Deze uitspraak is van Garozzo, algemeen beschouwd als de beste speler ooit. Willem jan en ik verschillen van mening hierover, hij denkt dat bij af- en tegenspel meer punten omgaan. In parenwedstrijden is dat zeker het geval, want daar telt iedere slag, terwijl bij viertallen het alleen gaat om de maakslag of de eerste downslag. Rosalind heeft ooit wel eens een opiniepeiling gehouden op bridgewinners en daar was een grote meerderheid het met mijn gezichtspunt eens.

Toch is spelen heel belangrijk, vooral als je niet op het niveau van Garozzo opereert waar iedereen perfect afspeelt en secuur verdedigt.

Op spel 22 was afspelen bijvoorbeeld belangrijk:

Bij ons boden de tegenstanders ongestoord naar 3SA:

1 1
2SA 3
3 3
3SA

3 was checkback, en 3 gaf een vierkaart aan.

Leo kwam uit met 3 (vierde van boven) voor de 9 van de leider. Die vervolgde met 9 voor de boer die ik routinematig dook: de leider had immers 2SA geboden! En pats boem, de eerste speelfout was een feit. Waarom? Aan de uitkomst kon ik zien dat maat een vierkaart heeft, dus de leider ook. Tevens had de leider vier hartens, en had met een natuurlijke 1 geopend, dus er moest een 1444 zitten en schoppen duiken kost een slag. De leider speelde nu een ruiten naar zijn heer voor de aas. Ook fout, je moet klaver 10 spelen, want dan kan je de vierde klaver ook hoog krijgen als west honneur-klein of HVBx van klaver heeft en ben je niet afhankelijk van het rondzitten van die kleur. Maar goed, Leo pakte A en speelde schoppen na voor mijn aas. Hierop meende de leider een klavertje weg te moeten doen en hield AHVx aan. Het leek natuurlijk dat zo te doen maar we waren capabel genoeg om geen harten weg te gooien en het spel ging 1 down. Willem jan speelde 3SA af aan de andere tafel gooide in dezelfde situatie een hartje weg, en had alle tijd om zijn vierde klaver hoog te spelen: gemaakt.

Op dit spel werd als volgt geboden

zuid west noord oost
Dankers vd Hoek vd Stap Hofland
 pas pas 2 double
 2 pas 2 double
pas 3 pas 3SA

einde

2 was Multi. Na Leo's tweede dubbel spelen we nog steeds Lebensohl, waar 2SA een zwakke hand aangeeft en een kleurbod extra waardes. Ik had weliswaar maar 5 punten, maar ik had eerst al gepast dus in die context kon ik mijn minieme waardes aangeven met 3.

Er werd uitgekomen met 4 voor de 9 en de heer. De hartensnit kon wachten, en de leider speelde ruiten boer. Nu is het beste tegenspel dat zuid de vrouw neemt en vervolgt met klaver. Als de leider dan weer ruiten speelt moet zuid weer opstappen (met het risico dat de maat heer-ander van ruiten heeft!) en weer klaver spelen. Haast niet te vinden. In de praktijk dook zuid ruiten boer, en werd toen later ingegooid met ruiten om in de hartenvork te spelen. Secuur gespeeld en weer een spel waar spelen wat oplevert.

Twee spellen bewijzen natuurlijk niets, en bij een ander onderdeel gaan ook onnoemelijk veel punten om: de uitkomst.