Spellen van de Week

Spel van de week 16 november 2021—Jos van den Dool

Butler: Fouten vermijden en hopen op dure fouten tegenpartij

Aan spel 13 zullen een aantal paren gemengde gevoelens over gehouden hebben. Op alle 9 de tafels een ander biedverloop en een breed scala aan scores. Ik moest bij spel 13 meteen denken aan de jarenlange kruistocht van Jos Jacobs in de Bridge tegen de Ghestem conventie die zelfs bij zeer ervaren spelers nog regelmatig mis gaat.

Noord opent zijn mooie 5–5 laag waarna Oost zijn beide hoge kleuren met Ghestem of Micheal's cue bid aan kan geven. Hierbij ging het aan twee tafels meteen al helemaal mis. Henk den Boer gaf na een 1 opening met 2 zijn beide hoge kleuren aan, door partner als een zwakke twee in ruiten opgevat. Deze ramp eindigde in 5 gedoubleerd min 6 (-1700).

Rob Dankers bood na een 1 opening 3 (Ghestem). Peter speelt met mij in Schiedam 'modified Ghestem' waarbij de betekenis van 3 en 3 zijn omgedraaid. Een goede afspraak, maar dan moet je partner het ook weten! Peter paste op 3 en dat was -6 (-600). Het grappige is dat dit exact dezelfde score is als de optimale score voor NZ, 5 c.

Bij ons ging het weer op een andere manier mis. Ik opende 1 en Jaap Roos volgt met 3, de ouderwetse Ghestem variant. Wij hebben de volgende afspraken: doublet betekent dat we één of beide kleuren voor straf willen doubleren, een bod in de laagste ghestemkleur (harten) is 'iets moois in klaver' en de hoogste ghestemkleur (schoppen) bieden is 'iets moois in ruiten'. Jeroen bood ietwat speculatief 3SA. Dat leek me een verdeelde hand met minimaal 11+ en opvang, maar geen lengte, in de hoge kleuren. Dat kwam niet meer goed. Na mijn 4 (slem interesse) gaf Jeroen met 5 zijn minimum aan. Welk bod klopte niet? 3SA of 5 (ipv cue bid). Ik ging uit van het laatste, plakte de 6e er aan vast en Jaap incasseerde met enig ongeloof zijn twee azen.

Dat het ook heel simpel kan bewezen Henk Jan en Noud. Zuid paste gewoon op de Ghestem en plakte na 4 simpel de 5e er aan vast. Mike en Gerard waren ook een eind op weg, maar Mike vond zijn prachtige hand niet genoeg om op de invite van Zuid in te gaan en bleef in 4 steken.

Spel 3: Groot Slem met 2 azen buiten boord

Een leuk spel meteen al aan de 1e tafel. Een superfit in schoppen, renonces in de kleuren waarin we geen aas hebben en een dicht bakkleurtje. Hoe vlieg je dit aan? Na 1 in Zuid waren 2SA (MF met fit) en 4 (splinter) de meest populaire biedingen. Peter en Rob doen het anders. 3 is MF en 3 belooft 12–14 pnt. Het lijkt nu lastig te worden, maar wij schieten met onze doubletten te hulp. 3 en 4 zijn controles. Als Jeroen (te) frivool 4 doubleert nadat ik al een keer 3 heb gedoubleerd kan Rob met 5 (Rdbl was ook een optie) zijn 1e controle in klaver aangeven. Gezien ons doubleer geweld moet dat wel een renonce zijn. Groot slem lijkt nu nadrukkelijk in beeld. De klok is onze redding. Er is te weinig tijd over om alles nog eens rustig te bekijken en Peter neemt genoegen met klein slem.

Groot slem werd maar één keer geboden na een aarzelend biedverloop. Peter Ladan koos voor de 4 splinter. Een duidelijk bod, maar het neemt veel biedruimte weg. Ron ging met zijn renonce azen vragen, hoorde er één en zwaaide af omdat het zomaar A kon zijn. Peter had nog wat over (renonce in plaats van singleton klaver) en bood 6. Nou, als jij wat over hebt, dan heb ik ook nog een renonce niet verteld dacht Ron en plakte de zevende er aan vast. Pieter dacht net als Jaap in het vorige spel dat hij jarig was en even zijn 2 azen mee te kunnen nemen, maar kwam van een koude kermis thuis. Het leven van een butler is hard.

Tenslotte een mooie prestatie van de winnaars, Geert van Dort en Martin Schaper.

Martin opent 1 en biedt na de forcing 1SA (max 12 pnt) 2. De populaire Gazzilli conventie. Die kun je zo uitgebreid spelen als je wilt, maar de basis is dat het onder andere sterke 16+ handen bevat en je na een positief antwoord van partner het bieden al op een laag niveau manche forcing kunt maken. Het 2 antwoord geeft 8 of meer punten aan. Bij de meesten is je kleur herbieden (2) één van de zwakke varianten en elk ander bod sterk en MF. 3 in west maakt het bieden dus manche forcing. Met een prima 4 bod geeft Geert zijn fit en sleminteresse aan. Na wat cues en RKC wordt het mooie ruiten slem bereikt.

Om nog even op de titel van het artikel terug te komen. Wij scoorden +20, maar kregen 32 imps in de kering cadeau op 2 spellen. Geert en Martin hadden 2 spellen ook de wind mee en leverden foutjes van de tegenpartij zomaar 32 imps in de kering op. Iedereen krijgt en geeft wat op een avond, maar de geluksfactor in butler is soms wel heel erg groot al blijft zelf geen fouten maken wel een stevige basis.