Spellen van de Week

Spel van de week 23 november 2021—Egbert Meijer

Vind je bridgen nog leuk?

Dat vroegen we destijds aan partner of het nevenpaar als ze tegen een debacle waren aangelopen. Meestal een spel waar je er zelf niet al te veel aan kon doen, maar de tegenpartij had of enorm veel geluk of ze deden gewoon iets goed wat niet iedereen bedacht had. Het laatste was het geval op spel 10, waar bovenstaande vraag gesteld kon worden aan Peter en Ron.

Peter opende een gambling 3SA, een dichte kleur met niet veel ernaast. De meesten spelen dit alleen als het een lage kleur betreft. Ron had een normale pas, weliswaar zie je vijf toplosers, maar 4 is het zeker niet en je hebt in elke kleur een stopper, dus al gauw acht slagen in ieder geval. Nu ben ik zelf sowieso niet gecharmeerd van de gambling 3SA, want dikwijls zit het spel in de verkeerde hand. Daar staat tegenover dat de tegenpartij ook niet altijd precies weet wat zij moeten doen. Gebruikelijk is dan een Aas op tafel te leggen als je die hebt en te kijken wat er in dummy ligt, dat geeft de leider soms direct zijn 9e slag. Maar meestal kan je daarna beter bepalen hoe verder te gaan.

Ans besloot anders en kwam "gewoon" van haar langste kleur uit. De klaver stop van Ron leek toch niet van beton. Anneke switchte ruiten voor het Aas en weer een klaveren. Het spel ging maar liefst vier down. Mooi gedaan van de dames.

Dezelfde vraag zou gesteld kunnen worden aan Desiree en Job na spel 19.

Na een 2 opening voor de hoge kleuren bood Hans 4SA voor de minors. Iet wat excentriek met een dichte 7-kaart ruiten en boer 4e in klaveren, maar een schot in de roos naar bleek, want partner bood 6 en dat was het enige maakbare slam. 6 gaat down door de klaver introever.

Gelukkig maar dat zulke spellen het bridge levendig houden, anders zou het maar een saaie bedoening worden, toch?