Spellen van de Week

Spel van de week 7 december 2021—Willem jan Maas

Grote verleidingen

De verleiding was erg groot om maar weer eens te wijzen op de waanzin die Butler heet. Althans, als serieuze wedstrijdvorm. Maar ja, ik heb dat al tot vervelens toe gedaan dus ik zal het daar nu niet over hebben. Nou wil het toeval dat woensdagochtend mijn zwager, Frank van Glabbeek, een kop koffie kwam drinken. Natuurlijk gaat het dan al gauw over de spellen van dinsdag. Het eerste spel wat wat de revue passeerde was spel 4.

Als Noord 1 opent is de kans dat OW in een deelscore komen vrij groot. Opent Noord 1SA, dan hangt het van de moed van de Oost spelers af hoe dit gaat aflopen. Ik was blijkbaar een überkakker, ik heb namelijk gepast. Frank, die doorgaans veel biedt bleek ook gepast te hebben. Wij vroegen ons daarom af of we nu oud (=bang) werden of dat we verstandiger waren dan alle dolle bieders. Ik heb daarom een simulatie gedaan gebaseerd op de informatie die je hebt als je aan de beurt komt. Partner heeft voorgepraat en rechts van je is 1SA (15–17) geopend. Het resultaat is

Contract Slagen Kans Contract Slagen Kans
2 <7 50% 2 <7 53%
2 7 22% 2 7 22%
2 8 18% 2 8 16%
2 9 7% 2 9 7%
2 10 2% 2 10 2%
2 11 0% 2 11 0%
2 12 0% 2 12 0%
2 13 0% 2 13 0%

Wat hier staat is het resultaat van het "beste" contract. Dat wil zeggen dat je in 2 komt als partner meer dan heeft of geen voorkeur en in 2 als partner meer dan schoppen heeft.

Het procentje dat we missen in de 2 kolom komt door de afronding.

Zoals u ziet is bieden zeer gevaarlijk en de kans dat u een manche haalt verwaarloosbaar. Ik sta dus nog steeds achter de beslissing van Frank en mijzelf.

De volgende tearjerker was natuurlijk spel 19

Martin van Leeuwen en Frank kunnen zich hier ongelukkig vinden, hoewel de pas op 4 van Martin in mijn ogen een wat bijzondere indruk maakt. 6 is namelijk een bijzonder slecht contract. In essentie maak je het namelijk alleen maar als V dubbel of sec zit, er niet direct een introever valt en de schoppens niet 5–0 zitten. Double dummy ongeveer 19% van de gevallen.

6SA is "aanzienlijk" beter. Dat maak je in 22% van de gevallen. Hulde (of sorts) dus voor Henk, Noud, Harry en Jack.

Uiteindelijk bleek al het voorgaande slechts de opmaat naar het meest krankzinnige spel van de avond te zijn. Spel 23 waar het verschil tussen de hoogste en de laagste score per lijn maar liefst 30(!) IMPS bedroeg. De geneugten van Butler zal ik maar zeggen.

Bij ons gebeurde er iets bizars. Hedwig opende 2 (zwak met of sterk) en nu hebben wij de filosofie dat je altijd uit gaat van de zwakke hand bij partner, vandaar mijn 3 bod. Peter bood 3 en Hedwig bood 4. Dit gaf een mancheforcing hand aan met klavers en een rode kleur, vandaar mijn 4. Hedwig bood 5 en ik realiseerde mij dat Hedwig natuurlijk nooit mancheforcing kon zijn met een lange kleur waarin HV ontbrak als ze ook twee verliezers in de bijkleur(en) had. Het leek mij dus vrij normaal om 6 te bieden. Ron kwam uit met H en, zeer tot ons geluk, pakte Peter af en probeerde A. Hierdoor was het onmiddellijk gemaakt. Overigens vindt Hedwig ondertussen ook dat mancheforcing openen wel een beetje overdreven is.

Aan de tafel van Frank ging het bieden een beetje anders.

Frank (Oost) had een aardig valletje opgezet gezien de sterke opening van Zuid. Frank paste(!) op 3 in de volle overtuiging dat Zuid niet zou passen. En zeg nou zelf, u had toch ook niet gepast? Toen hij daarna "uitnam" met 5 besloot Zuid de veilige plus te nemen. Alleen was dat in dit geval niet zo veilig. Overigens vind ik de pas van Noord niet zo handig als blijkt dat je partner ruitens heeft, maar dat terzijde.

De al eerder gememoreerde geneugten van de Butler deden de rest …