Spellen van de Week

Spel van de week 14 december 2021—Jos van den Dool

De beste kans is geen garantie op succes

Spel 18 bevatte voor zowel de leider als tegenspelers in zowel 4 als 3SA een aantal aardige finesses.

Enigszins verrassend zaten de meeste leiders ondanks de 1SA opening en een 4–4 schoppen fit in 3SA. De populaire multi defense was hier mede debet aan. Zo goed als iedereen paste in de 1e hand met Oost, waarna Noord in de 4e hand gewoon met 1SA mag openen. Oost komt tot leven en met het conventionele doublet wordt een lange klaver kaart aangegeven (of beide rode kleuren). In zo'n geval is de kans op onverdeelde handen groot en wellicht de reden om geen verder onderzoek te doen en aan te leggen in 3SA.

In 4 mag je naast de 3 topslagen in de zwarte kleuren geen slag verliezen. De ruiten moet je dus aanspelen voor 0 verliezers. Je mist V en B, maar hebt alle middenkaarten. Je hebt normaal gesproken de volgende kansen: V en B voor AH (25%), VB sec (6,8%) en als laatste V of B sec achter AH (5,6%). Het biedverloop, dat onverdeelde handen bij tegenpartij doet vermoeden, zal de percentages iets beïnvloeden, maar spelen op beide plaatjes voor AH blijft superieur.

De start van V lost het probleem voor de leider op. Spelen op V sec is nu veel kansrijker geworden dan VB sec bij Oost. Rudy wist als enige met zijn vingers van V af te blijven. Op het moment dat hij met H aan slag kwam kon hij uitrekenen dat partner A niet kon hebben en de kans op een ruiten introever derhalve nihil was. Helaas speelde de leider op het minder kansrijke vallen van plaatje sec bij oost en leverde zijn goede beslissing helaas niets op.

In 3SA speelt hetzelfde ruiten thema met het verschil dat uiteraard niemand V is gestart. Na de gebruikelijke klaver start kun je als leider uitgaan van 2 klaver slagen. Om op 9 uit te komen zijn er kansen in schoppen en ruiten. De ruiten kunnen wachten, dus je begint met een kleine schoppen. Nu ligt de druk bij Oost. De leider zal niet AB hebben en H is de enige entree voor de klaver. Je moet dus je angst overwinnen dat H er later uitgeslagen gaat worden overwinnen en klein zetten. Ook als je met een denkpauze je H voor je gevoel hebt verraden!

Even een tip tussendoor: bepaal bij het open gaan van de dummy al hoe je gaat reageren op acties van de leider. Of je H zet of niet als er een kleintje wordt voorgespeeld moet je al in de 1e slag hebben bepaald!

Tip 2: Een kleine schoppen spelen in slag 2 is een onnauwkeurigheid van de leider. Als de schoppen plaatjes verdeeld zitten wil je dat Oost de eerste pakt om hem de entree voor de klaver te ontnemen. Nauwkeuriger is het om over te steken in harten en een kleine schoppen naar de hand te spelen. West moet opstappen (ook als hij H heeft!) om klaver door te kunnen spelen. Dit geeft je een extra kans!

West komt dus aan slag met A en speelt klaver door waarna die kleur open ligt. De leider heeft een lastige keuze. H bij west lijkt een optie, maar gezien het bieden niet zo groot. Beter lijkt het om die kans te combineren met V of B sec in Oost. Deze extra 5,6% kans blijkt hier te werken. Peter Ladan koos echter voor de kansrijkste optie van VB voor AH (25%) en kreeg zo als enige -14 imps om zijn oren als beloning voor het beste afspel.

Klaas en Frank vonden in dit spel de enige start die de leider kansloos maakt, harten. De leider moet voor zijn 9e slag op de schoppen af gaan. West moet dan wel alert zijn en in de 2e slag A voorpakken en de door partner geboden klaverkleur naspelen. Zelfs de goede aanpak in ruiten helpt nu niet meer. West dook echter en dat was het doek voor de verdediging.

Tot slot nog een spelletje van de winnaars, Peter van der Stap en Rob Dankers. Ze waren op oorlogspad en wisten twee keer de tegenpartij gevoelig down te spelen.

Na het normale begin van 1 – 2 past Rob. Zuid heeft net te weinig voor een opbouwend 2 bod en past ook, waarna Peter de bieding heropent met een doublet. Rob heeft een strafpas waarna Desiree alsnog haar harten introduceert. Ondanks zijn 11 punten openingetje gaat Peter er nu vol in met een goed getimed strafdoublet. Min 3 en +12 imps in een deelscorespelletje. Rob Jagroop zou er jaloers op zijn!