Spellen van de Week

Spel van de week 18 januari 2022—Bas van der Hoek

Misschien kunnen we binnenkort weer in levende lijve spelen, laten we het hopen. Het on-line spelen heeft voor Spel van de Week Schrijvers het grote voordeel dat je kan zien wat er op iedere tafel is gebeurd. Om dit ten volle te benutten laat ik deze week alle gebeurtenissen zien op 1 spel.

Op alle twaalf tafels opende zuid met 1. Daarna werd er drie maal een Ghestem 2 gevolgd ( en ), zes maal 1 en drie maal 1. Ik zelf zou nooit 1 volgen, want je zet de ruiten buiten spel omdat je later een nivo hoger moet bieden. Bovendien zijn de ruiten langer, en na de te verwachten hartenbiedingen van de vijand kan je goedkoop je schoppen bieden, maar goed.

Vijf paren eindigden in 4 harten. Iwan, die alleen 1 had gevolgd en verder muisstil was geweest, speelde A en H en toen V. De leider Jan Peter stak over in klaver…. oeps getroefd en schoppen na. Nog steeds kan de leider niet oversteken naar dummy en moest Heer worden afgestaan. Tegen Ans Thijssen speelde west drie maal schoppen, getroefd. Ook hier speelde de leider klaver en was 1 down. Een verassende pointe is hier dat je eerst Aas moet spelen, en dan pas klaver. Die wordt weliswaar afgetroefd, maar nu moet west of spelen en kom in je in de dummy voor de hartensnit.

Bij twee andere 4-hartenbieders had west zijn tweekleurenspel aangegeven en zag de leider af van de hartensnit en speelde harten aas, harten na voor contract. Best zinnig, want in de bieding was een 3–0 klaverzitsel veel waarschijnlijker. Tegen 1 andere leider werd ook alleen maar 1 gevolgd maar die speelde veilig A harten na. Klaver 3–0 is 22% en de hartensnit is 50%, maar zelfs als de oversteek in klaver lukt, krijg je nog steeds een aftroever als troef heer fout zit en rechts een singleton klaver. Desalniettemin zou ik in paren ook spelen op de hartensnit en was ik ook down gegaan.

1 speler bood 5 over het uitneembod van 4 en die kon niet anders dan spelen op harten heer goed voor 2 down. Geen nul nog, want… Ik herhaal voor het leesgemak nog even het spel.

Zes spelers wilden met de prachtige westhand 4 niet tegenspelen en namen uit met 4 of 5, in mijn optiek zeer te billijken. Vier leiders maakten de te verwachten 9 slagen voor 50% (4) of 32% (5). Vijf ruiten en 4 werden beiden een keer gehaald toen de leider V uit de hand speelde en Noord zenuwachtig de heer legde, voor zoals de Engelsen zeggen een Mighty Crash. Een zeer vileine leider zou misschien wel AVBxxx kunnen hebben natuurlijk maar ik heb dit nog niet meegemaakt, wie wel trouwens?