Spellen van de Week

Spel van de week 25 januari 2022—Egbert Meijer

Een kale heer op waarde schatten

Als we de punten in onze hand tellen, trekken we meestal een punt af voor een singleton honneur. Ervaring heeft geleerd dat die kaart meestal niet op zijn volledige waarde moet worden geschat. Als we een troeffit hebben, tellen we meestal 3 punten bij voor een singleton, omdat we introevers kunnen maken. De vraag is nu wat is in zo'n geval een kale heer waard?

Kunnen we een splinter doen? Tellen we 3 punten voor de singleton? Of tellen we 2 of 3 punten voor de heer alleen? Of iets ertussenin? Zeker is dat we niet 5 punten moeten tellen (3 voor de singleton en 2 voor een kale heer), dat lijkt te veel van het goede. Dus wat is een kale heer waard? Het thema deed zich voor op spel 5, waar het de vraag is gaan we slam bieden of niet?

Bij de meesten ging het bieden 1-1-1s. Wat nu? Je kan een splinterbod van 4 overwegen als je dat speelt of je kan de hand verkopen als een balanced raise van ongeveer 18–19 punten. Na een splinterbod moet Oost afwijzen met 4 naar mijn mening. Om na 1 de manche te kunnen bieden heb je ongeveer 19 'punten' nodig, gezien de splinter heb je er 3 geteld voor een singleton, dus 4 toont zeg maar iets van 16–18 honneurpunten. Die zes punten in klaveren devalueren de hand sterk, zeker de vrouw moeten we niet meer tellen. Dan wordt een slam erg marginaal, de verdeling houdt ook niet over. Als je de hand als 18–19 balanced verkoopt, nu wél honneurpunten, ga je waarschijnlijk wel het slam bieden, vooral ook omdat een cuebod in klaveren, dat nu wel de heer moet zijn, goed uitkomt in je AVx. Maar ook dan is het marginaal met twee gebalanceerde handen en 31 à 32 punten.

Toch is het slam niet goed. Je hebt altijd een harten loser, dus je moet V vinden, 50% want je hebt geen enkele aanwijzing, en als het scheef zit gaat het ook fout, dus altijd minder dan 50%.

Ik had geen enkele moeite om uit slam te blijven, want partner had kennelijk een voorgevoel dat hij de V niet ging vinden!? Hij verpaste pardoes de Oost hand.

En hoe hebben jullie die H ingeschat? Het bijzondere is dat je hem op dit spel beter helemaal niet had kunnen hebben! Met een kleine singleton ga je namelijk altijd 12 slagen maken. Je bent genoodzaakt om twee klaveren te troeven en kan de snit nog maar een kant op nemen. Dat gaat automatisch goed zoals het nu zit. Maar ja, zonder die had natuurlijk niemand 6 geboden. Het kan verkeren.