Spellen van de Week

Spel van de week 22 februari 2022—Egbert Meijer

Geen paniek, nadenken!

Naar het zich laat aanzien de allerlaatste clubavond op StepBridge. Ik hoop jullie voortaan weer allemaal 'live' aan de bridgetafel te ontmoeten. Voor de stukjesschrijver is spelen op StepBridge wel een zegen, want alle resultaten inclusief spelverloop zijn na afloop beschikbaar. Dat wordt straks weer lastig om na te gaan hoe een bepaald resultaat aan andere tafels precies tot stand is gekomen. Een leuke pointe kwam voor op spel 9.

Het normale resultaat is hier dat OW 4 bieden en dat met een overslag maken. NZ hebben een fit en met gunstige kwetsbaarheid laat je dan bijna nooit 4 spelen als dat waarschijnlijk gemaakt wordt. Slechts een paar bood 4, maar dat ging vier down. De zitten wel extreem tegen, dus pech? Na de uitkomst en A zie je hoe het zit. Help, dat wordt een ramp! Doch geen paniek nu en eerst nadenken.

Je ziet dat 4 gemaakt wordt en mag dus 3 down. Waar haal je 7 slagen vandaan? De kleur heeft geen toekomst, die worden vroeg of laat afgetroefd, er is niets in te halen, dus alleen de blijven over. A + A + AH + 2 afgetroefd in je hand, dat zijn 6 slagen. De enige mogelijkheid voor een 7e slag is B. Hoe krijg je die binnen?

Dat lukt als Oost in het eindspel met te veel troeven blijft zitten en gedwongen aan slag komt omdat hij moet troeven, waarna hij in onze HB vork moet spelen. Dat kan Oost mogelijk voorkomen door zichzelf voortijdig in te korten in troef, hij moet dan 2 introevers maken. Gaat dat lukken?

Na A troeven we dus een , steken over naar A en troeven weer een . So far, so good. De enige manier voor Oost om zich in te korten is door 2 ruitens te troeven. Wij gaan eruit met klaveren, altijd goed om de communicatie van de tegenpartij aan te vallen. West pakt en speelt Q, die moet Oost dus troeven, oversteken in en weer een troeven. Jammer voor Oost, hij is aan slag en wat hij ook naspeelt je maakt je HB van nog.

Essentieel is dat je de communicatie in aanvalt. Als je klakkeloos speelt kan Oost troeven, oversteken in , nog een troeven en nogmaals oversteken in . Nu is Oost voldoende ingekort en West aan slag. Die speelt zijn hoge kaarten uit en vroeg of laat wordt onze B overgetroefd.

Wat als Oost een afgooit op Q? Wel de 3e troeven, dan oversteken in en West speelt Ha door? Nu moet Noord niet voortroeven natuurlijk, maar gewoon discarden, vroeg of laat moet Oost troeven met nog 3 slagen te gaan en zit wederom ingegooid.

Wat als de 2–2 zitten en Oost slechts 3 heeft? Kan hij dan niet de troeven? Ook nu is het naspel essentieel. West speelt , die moeten we niet voortroeven, maar gooien onze af. Oost kan niet meer in oversteken. Eventueel nu wel in , maar dat helpt niet, door en getroefd in Oost en weer is Oost aan slag en gaan we nog B maken.

Een wereld van verschil 3 down of 4 down.