Spellen van de Week

Spel van de week 15 maart 2022—Egbert Meijer

Met de kennis van nu…

Na het volgende spel ontstond een levendige discussie over de juiste aanpak tijdens het bieden. Nu is het na afloop altijd makkelijk praten als je inmiddels weet hoe het zit. Sinds we weer 'live' bridgen is het voor de stukjesschrijver niet meer mogelijk de exacte gang van zaken aan de andere tafels te achterhalen. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

De bieding ging bij ons West 1 Noord 3 Oost 4 Zuid 5 en tenslotte West 5. Resultaat -1, kan 2 down na een lead. 5 gaat 1 of 2 down (en gedoubleerd uiteraard). De vraag is wat je met de West hand opent 1, 3 of 4. 3 is een preempt uit de oude doos volgens de regel van 2 en 3, allang achterhaald, maar op zich ook niets mis mee als dat je stijl is. Maar wat doe je als je mag kiezen tussen 1 en 4?

TeamNL heeft eens uitgezocht tijdens hun wekelijkse oefensessies hoe effectief 4-openingen zijn door vele spellen van toptoernooien door de jaren heen te analyseren. Als een van de resultaten kwam naar voren dat een 4 opening veel effectiever is dan een 4 opening (het waarom laat ik hier maar achterwege, dat is een artikel op zich). Dus als je twijfelt tussen openen op 1-niveau of openen op 4-niveau, open dan met 1, maar met 4 met dezelfde soort handen. Henk hield deze wijsheid aan en opende met 1, een prima opening, daar is op zich al niets mis mee.

De volgende vraag is: wat doe je met de Oost hand na het 3 bod? De opties zijn 4, 4 (sterke hand met troefsteun) of beginnen met een doublet. Dat laatste is vaak niet goed als je goede troefsteun hebt want voor je het weet mag je na bijvoorbeeld 5 weer bieden en heb je de troefsteun nog niet verteld, en wat dan? Maar op dit spel met HVx van misschien niet zo urgent. Voordeel van het 4 bod is dat de situatie forcing is, zodat partner kan passen na 5 bod met een aanvallende hand en doubleren met een verdedigende hand. Merk nog op dat als je niet direkt 4 biedt op dit spel, Zuid 4 biedt. Na een lead ga je zelfs in 4 down. Voordeel van het 4 bod is dat de tegenpartij niet goed weet wat we hebben.

De laatste vraag: wat moet West doen na 5? Een stokpaardje van mij is: nooit 5-over-5 bieden, in ieder geval als je het niet zeker weet, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Iedereen die ik na afloop vroeg wat ze zouden doen (en het spel niet kenden) bood zonder veel nadenken ook 5.

Toch is mijn vraag, denk je het te kunnen maken? Dat lijkt niet waarschijnlijk, zeker als ik geen 4 kon bieden. Waarmee wordt dan 4 geboden? En ga je redden kwetsbaar als je ook niet zeker weet of 5 wel wordt gemaakt?

Achteraf was het misschien toch beter geweest om maar 4 te openen, je hebt je hand in een keer verteld en bent er maar vanaf.