Spellen van de Week

Spel van de week 22 maart 2022—Jos van den Dool

"Even kijken hoe de wind waait"

Na een hectische week waarin corona alsnog toesloeg was er weer voldoende energie om een avondje te bridgen. Spel 1 leende zich bij uitstek om even ouderwets te kijken "hoe de wind waait". Een oud Schiedams gebruik, waarbij op het eerste spel een onverantwoorde actie wordt gedaan om je geluksfactor van de avond te bepalen. De uitkomst is vaak een indicatie van wat je die avond verder kunt verwachten.

WJ en Hedwig bieden soepeltjes 3SA uit op basis van hun ruiten lengte en ik geloof ze op hun woord. Een klaver contractje zal toch niet meer dan 3 down gaan (in butler par met 3SA) en met wat mazzel ga ik in 4 minder down of nemen ze een verkeerde biedbeslissing.

De wind waaide echter compleet uit de verkeerde richting. Na perfect tegenspel, waarbij zowel de harten aftroever werd voorkomen als de eigen schoppen introever werd gevonden eindigde deze overmoedige actie met -800 en 9 impen verlies.

De wind bleef tot de laatste tafel een koude poolwind en de plusjes waren op de vingers van de hand van een ongelukkige houtzager te tellen.

De laatste tafel bracht onverwacht de ommekeer.

Jeroen opende met 1, waarna ik na het 2 volgbod steunde met 2. Dit is bij ons de zwakste manier om te steunen. Ondanks slechts 5 punten was het met mijn extra hartentje en mooie vijfkaart schoppen niet moeilijk om de invite van Jeroen in te koppen voor een verrassend dikke winst van 8 impen.

In spel 22 mag Mike 1SA afspelen.

De leider telt 5 vaste slagen en de harten zijn goed voor de twee resterende slagen. Je moet er alleen voor zorgen dat de tegenpartij niet als eerste 7 slagen mee pakt en de beste remedie is om als eerste die 2 harten vast te leggen.
Bij ons ging het echter zo. B uit voor H, gevolgd door H. Ondanks V bij Jeroen werd A geslagen en heb je al 6 slagen. De leider gaat nu in de fout door A en 10 te incasseren. Het ontwikkelen van de 7e slag in harten gaat nu niet meer lukken. Er is geen entree meer voor de 5e klaver en de 4e klaver is precies onze downslag.

Mike bromde nog wat na over het 'vreemde doublet' van Jeroen waardoor hij het spel verkeerd zou hebben getaxeerd. Op dat moment voelde ik de wind alsnog in de goede richting draaien en werd zijn opmerking de opmaat voor het volgende hilarische spel.

Na Mike's 1 opening kon ik het niet laten om hem te laten zien hoe een 'vreemd doublet' er werkelijk uit ziet. Technisch zo'n beetje de slechtste psych (mijn eerste in jaren) die je kunt doen. Het neemt geen biedruimte weg en partner kan zomaar op hol slaan. Gerard geloofde het allemaal en sprong naar 5, door Jeroen vol overtuiging van een strikje voorzien. Mike krabde wat achter zijn oren en liet het er bij. Na 1 slag was het duidelijk dat ze uit slem waren gedoubleerd.

De wind werd langzaam een orkaan die onze kant op waaide en we eindigden de tafel met +38, ruim genoeg om de rest van de avond te compenseren. Grappig spelletje, dat butler.