Spellen van de Week

Spel van de week 19 april 2022—Bas van der Hoek

Originele psych

Ik speelde deze avond met Fred Heemskerk die na twee passen een originele psych deed met 1SA op

het bieden ontwikkelde zich als volgt

Noord Oost Zuid West
vd Hoek v Glabbeek Heemskerk Mulder
pas pas 1SA! 2
dbl 2 3 pas
pas 3 pas pas
pas

Het 2 bod gaf de hoge kleuren aan. Na al het lawaai geloofde Frank niet meer in de schoppenmanche die dus gemist werd. Leuke psych, en ik zou met de de oosthand ook niet aan de manche hebben gedacht. Maar voor een direct 3 bod (in plaats van 2) valt wel iets te zeggen want je mag bijna nooit vredig 2 spelen in zo een biedverloop. Maar zelfs dan is het nog de vraag of 4 zal worden bereikt.

Advanced balancen

Op spel 13 (allen kwetsbaar) opende rechts met 1, links 1SA, rechts 2 en ik had

In paren is het zelden goed om 2 tegen te spelen en ik besloot 2 te bieden als een soort advance balance. Het is niet zo gevaarlijk als het lijkt. Links heeft hooguit 3 schoppens, rechts met zijn zeskaart harten heeft ook weinig ruimte voor schoppenlengte, dus partner heeft minimaal een driekaart schoppen mee. De dummy viel een beetje tegen (zoals zo vaak) en het hele spel lag zo:

Ik wist zeven slagen bij elkaar te sprokkelen voor minus 100, het veld zat in 2 voor 110, en we scoorden 83%.

Verkeerd naspel

Na deze heldenverhalen wordt het tijd om weer met beide benen op de grond te gaan staan. Op spel 7 scheelde onhandig naspel van mij maar liefst vijf slagen:

Joop Meijs opende 3 en Rob Jagroop, niet gehinderd door het gebrek aan een hartenstop, bood blijmoedig 3SA. Ik kwam uit met 10 voor de aas en Rob speelde klaver Aas, klaver voor de heer van Fred die vervolgde met een ruitje. Ik kwam aan slag met Aas en speelde onschuldig ruiten na. Toen had Rob 11 slagen. Als ik harten naspeel maken wij zeven slagen. Ik had het misschien beter kunnen doen als Fred 10 had nagespeeld. Het is dan duidelijk voor mij dat we in ruiten niets te zoeken hebben en ik had dan mijn heil in harten moeten zoeken.