Interessante spellen -- 26 april 2022 -- Jos van Kan

May you live in iteresting times
Chinese vervloeking

Koos is voor enkele weken de belangen van de club aan het behartigen in Canada en ik vroeg mijn oude parner John om voor hem in te vallen. "Leuk" appte hij terug, want hij wist toen nog niet...

Maar laat ik bij het begin beginnen. Gelukkig duurde de jaarvergadering niet zo lang, en om een uur of acht was het dan zo ver. We konden niet zoveel uitrichten en echt goed scoren ws er niet bij, maar echt erg was het nou ook weer niet. Totdat ..

Zij een dubbele fit wij een dubbele fit.

Tegen Klaas en Pieter krijg ik op spel 19 (Z/OW) als N SHV102  HV5  RAB764  KAB  . Na twee passen open ik 1R, dubbel links, partner past, rechts 1H, ik 1S, partner pas, links 2H. Tot zover kabbelt alles vrolijk voort, maar nu komt Pieter in de baan met een verrassing: 3K. Ik heb nog steeds niets te melden, Klaas gaat terug naar 3H. Nu heeft partner een verrassing: 3S! Pieter en ik vinden het welletjes, maar Klaas doet er nog een hartentje bovenop: 4H. dat looop uit naar mij en ik begin nu te denken, dat het hele biedverloop het spel van O aanzienlijk verbeterd heeft. Dat plaatst hem dus met K aansluiting en maat met R aansluiting. uitstaande R-honneurs zitten natuurlijk bij W en snijd ik er uit. Zij een dubbele fit, wij een dubbele fit denk ik en ik bied 4S. Dat is op een goede dag zo maar gehaald en kan ook nog een goede redding zijn tegen 4H. Nou zit ik er wel eens vaker naast in mijn beoordeling en dit spel is geen uitzondering:

Spel: 19
Zuid
OW
SHV102
HV5
RAB764
KAB
 
S7
HA962
R2
KV1096532
NESW
SAB94
HH1083
RV85
KH7
 
S8653
HB74
RH1093
K84
 
WestNoordOostZuid
Pieter hilferinkJos van KanKlaas MunnekeJohn van der Meij
------pas
pas1Rdblpas
1H1S2Hpas
3Kpas3H3S
paspas4Hpas
pas4Sdbleinde

Er waren twee verrassingen in het afspel, allebei onaangenaam: de Rlengte zit bij de dubbelaar en ik heb 3 natuurlijke troefverliezers. Doordat ik de R natuurlijk verkeerd behandelde kreeg ik controleproblemen. Ik kon nog een slag redden door een troefeindspel, maar toch -300 voor een bijna 0.

Commentaar van O: "Je had mijn RV er uit kunnen snijden." Nou nee, daar ben ik niet goed genoeg voor. Maar inderdaad, dan was het nog een goede redding geweest tegen 3H+1, waar de meesten in zaten,

De regel van elf

In de jaren negentig van het vorige millennium kwam het in de mode om 4 hoog te preëmpten op een 6 kaart en een vijfkaart er naast. Het stond bekend als de regel van elf, naar de bekende regel uit de tijd van de vierde van boven. In de loop der tijd is hij bij het restafval gezet (regel van elfhonderd), maar spel20 riep weer herinneringen op aan langvervlogen jaren. Je hebt in je handen in de vierde hand allen kwetsbaar: SA4  H765  RAV843  KAV5  . Na twee passers opent rechts 4S. Wat doe je? (Dit is geen strikvraag.) Als je nu diet dubbelt, dubbel je nooit dus doublet en je mag uit. Wel, het doet er niet toe wat je uikomt want het hele spel is:

Spel: 20
West
Allen
S1082
HB3
RH95
KB9862
 
SB3
H1098
RB1072
KH743
NESW
SHV9765
HAHV42
R6
K10
 
SA4
H765
RAV843
KAV5
 
WestNoordOostZuid
Pieter hilferinkJos van KanKlaas MunnekeJohn van der Meij
paspas4Sdbl
einde      

Tja. Klaas speelt al zo lang met Pieter, dat hij weet dat die geen twee Azen heeft als hij voorpast. Ook heeft hij nooit een vierkaart H en een singleton S. Dus is het handig om dit niet uit te zoeken en je drieloserhand zo hoog mogelijk te openen om de tegenpartij (die je natuurlijk altijd kunt overbieden) uit de bieding te houden. Maar... preempts work! Als je niet vlug je drie Azen opraapt is het met een overslag. -990

Pech?

De volgende catastrofe had ik gelukkig geheel aan mijzelf te wijten. Tegen Geert (rechts) en Thijs (links) heb ik op als O (8 W/--): SAHB862  H105  RH108  K64  .. Geert opent 1H, ik 1S, Thijs 4K (splinter), John 4S, Geert 5H. In deze situatie is het niet zo duidelijk wie er aan het redden is tegen wie, maar ik geloof hem en bied 5S. Geert doubleert. De uitkomst is een kleine H en ik zie (O is leider)

Spel: 8
West
Niemand
 
 
SV53
H 
RA765
KAV9753
NESW
SAHB862
H105
RH108
K64
 
 
 

Dat ziet er goed uit en het begin is gemakkelijk. Introeven, ruitje naar de hand en nog een H troeven. Op SV gooit N een H af. Trouble in paradise! ik kan natuurlijk niet overnemen, want dat geeft Z een troefslag en ik moet naar de hand zien te komen om de laatste troef te trekken, zonder dat de vierde troef promoveert. Gebiologeerd door de K splinter van Z, besluit ik hem in te gooien. Dat lukt als hij vierkaart R heeft of een driekaart met RV. Dan moet ik zijn exit kaart verwijderen. Ik speel dus KA en dan RA en Rx. Ik krijg mijn verdiende loon als Geert opstapt met RV (de R vallen 3-3) KH incasseert en K naspeelt voor de S promotie.

Thijs wijst mij er op, dat als ik KA niet had geïcasseerd, ik het spel gemaakt had. Want zelfs als hij aan slag was gekomen met RV en K had nagespeeld had ik mijn K loser kunnen weggooien op de dertiende R. Nou heb ik er een hekel aan als mijn tegenstanders mij vertellen hoe ik een spel had moeten spelen en al helemaal als zij gelijk hebben. Het incasseren van KA is een onzinnige manoeuvre die alleen het tegenspel helpt. Als ik even had nagedacht en Z's verdeling had gereconstrueerd dan had ik bijna kunnen claimen op het moment dat N op SV niet meer bekende. Z is nu immers gemarkeerd met 4c S en hoogstens een K. De andere acht of negen kaarten zijn rood. Alleen als hij een doubleton R heeft kan ik het niet maken. Maar ik moet niet KA incasseren. Dat is helemaal catastrofaal als de splinter een renonce was. Maar gewoon direct RA en Rx na en er kan eigenlijk niets meer gebeuren. Ook als de R niet 3-3 vallen komt Z aanslag en kan weliswaar zijn singleton K naspelen, maar ik kan dan met een R introever naar de hand. Dat had ik even overzien. Pech? Nou ja, in zekere zin wel. Als ik W had gezeten was dit niet gebeurd. Dat doen we in de volgende avonden.