Spellen van de Week

Spel van de week 2 mei 2022—Willem jan Maas

Varia

Een goede uitkomst om de foute reden?

Na een dramatische eerste ronde tegen Thijs en Geert was het voor ons in de derde ronde tijd om aan te treden tegen een gelegenheidskoppel, Christa en Hein.

Op spel 16 kreeg ik de volgende hand

Het bieden van de tegenstander ging

Noord Oost Zuid West
Wj Hein Hedwig Christa
      1
pas 1 pas 2SA
paa 3SA pas einde

OW speelden Dutch doubleton. Hierbij is het 1 antwoord 0–7 of echt. Omdat 1 0–7 kan zijn is 2SA nu geen 18–19 evenwichtig, maar iets bijzonders, namelijk een sterk spel met 6. Dat werd keurig zo uitgelegd, maar jammer genoeg had Christa dat niet. Ik was echter op mijn post en uit het biedverloop meende ik te deduceren dat Hedwig punten had (er was immers geen slam poging gedaan) en ze had toch niet geboden. Dat wees er in mijn verwrongen redenering op dat ze "moest" hebben en ik kwam "dus" uit. Geen succes zoals u ziet want 11 slagen waren niet meer tegen te houden. Ik dacht overigens nog dat dat sowieso nooit 11 slagen waren want de leider kon ten slotte geen AHVx van harten hebben dus de ruitens waren dood omdat de dummy maar 1 entree had. Alles kan, Maas! Een teleurstelling.

Op het eerste gezicht lijkt het altijd 11 slagen in SA te zijn, maar dat is een illusie zoals aangetoond door Geert en Thijs. Na de schoppenuitkomst door N pakte Thijs de A en speelde klaver na. Nu zat er weinig anders op dat H en V over elkaar te laten vallen en hopen dat de kleur rond zat. Goed verdedigd en sneu voor Christian die hier het slachtoffer van was.

Op woensdag, tijdens het Lentebridge van het district, kwam ik Kees Schipper tegen en ik vroeg hem naar aanleiding van dit spel vrolijk of ik hem en Fred Azenvragen moest leren. Het hilarische antwoord was dat ze daadwerkelijk azen hadden gevraagd, maar zich, toen ze er achter kwamen dat ze er twee misten, realiseerden dat ze beter in SA konden zitten in plaats van 5. Blijkbaar hadden ze geen manier om nog in 5SA af te zwaaien, een contract dat zoals u ziet niet eenvoudig down te spelen is. Dus toch maar 6 geboden en gehoopt dat er iets mis zou gaan bij de tegenstanders. Dat gebeurde niet dus liep deze keer hun ondernemingsdrang verkeerd af.

Een louterende ervaring had ik op spel 10. Dat ik niet de enige was bleek uit het feit dat maar liefst 8 leiders down gegaan waren in een pletterdooie 4.

Het komt niet vaak voor dat de allereerste kaart die je in de allereerste slag bijspeelt er onmiddellijk voor zorgt dat je een contract niet meer kunt maken. Dit was zo'n geval.

We zaten in 4. Bij mij kwam klaver uit die ik met de H pakte (fout, het contract kan nu niet meer gemaakt worden). Dat allemaal omdat je op de automatische piloot iets denkt als "het is handig om aan de korte kant te pakken dan kan ik zo makkelijk de derde 'even' aftroeven". Je wordt nu zwaar gestraft omdat de troeven 4–0 zitten en de klavers 7–1. Toch is het aantoonbaar fout. Als de toeven 3–1 zitten kun je altijd nog in je hand komen nadat je H gedeblokkeerd hebt en alsnog de derde klaver troeven. Zitten de troeven echter 4–0 dan kun je beter op de ruiten overschakelen na het halen van alle troeven. Je derde klaver kan dan weg op de vierde ruiten. Je moet dan nog wel even in dummy kunnen komen en dan is het spijtig als je H al in slag een er in geprakt hebt.

Goed gedaan door de drie leiders die het wel wisten te maken. Robbert of Jolande, Mike of Gerard, Harry of Rudy. Hulde!