Spellen van de Week

Spel van de week 10 mei 2022—Egbert Meijer

Uitkomen, het blijft een achilleshiel

Een sterke 6–5 met de 6-kaart in de lagere kleur is altijd lastig bieden. Op spel 10 kreeg Zuid een dijk van een hand met vijf hartens en zes ruitens. Je hebt ongeveer 3 losers en als partner een fit(je) heeft zijn er zomaar tien slagen, zelfs als hij geen enkel punt heeft. Die losers zijn in dit geval wel optimistisch, omdat je meestal de en uit de hand moet spelen, dus meestal heb je 4 losers. Maar wat open je met de Zuid hand? Als je met 1 begint komt de kracht er mogelijk niet meer uit, bovendien biedt te tegenpartij wellicht hoog in een zwarte kleur, waarna het helemaal lastig wordt. De hand is sterk genoeg voor een 2 opening, maar dan is het vaak lastig om nog de verdeling aan te geven.

Drie paren kwamen in 4, in ieder geval beter dan 5, want daar heb je al direct drie verliesslagen. Pech dat de KQ van schoppen niets waard zijn en Zuid inderdaad de en uit de hand moet spelen, waardoor 4 down gaat. Edoch, zie wat er gebeurt. Eenmaal werd met A gestart (dank u wel) en tweemaal met een kleine harten. Ongelukkig voor OW, want de 7 houdt (dekken met de koning geeft direct het contract cadeau), maar de leider kan nu op K snijden. Ik kwam zelf ook met een kleine harten uit, maar de leider koos ervoor om een klaveren naar de koning te spelen, niet zo gek, want voor de snit moeten ze ook nog rond zitten. De lead leek mij niet zo gek, maar wie komt er op het idee om dan met de 9 te starten?

Deze uitkomst bleek voor ons niet fataal. Minder gelukkig verliep het ons op spel 3.

Onze tegenstanders kwamen als enigen in 3SA na een 1SA opening en een biedverloop waarin Noord een 4krt Ha aangaf en Zuid een invite zonder vierkaart hoog. Wat kom je uit als Oost? Met een entree in de vorm van A ligt een start van de vijfkaart voor de hand. Doch ook nu weer bleek een start in een hoge kleur, uiteraard dan schoppen in dit geval, dodelijk. Geen gekke uitkomst die klaveren, maar wel een complete nul, waar een schoppen een top had opgeleverd. Ik heb de uitkomst nog geanalyseerd met het simulatieprogramma en een schoppen lead blijkt inderdaad beter dan een kleine klaveren, zij het met een klein verschil.

Op spel 14 mocht ik zelf uit na het biedverloop 1-1-3-4-6.

Een singleton starten tegen een troefcontract is meestal goed, maar dit is een slam, dus eerst nog even nadenken. Wat heeft Oost? Een freak, waarschijnlijk met een renonce, de lage kleuren en hij is niet bang voor de schoppen. Ik ben kort in beide lage kleuren en een lead in een van deze kleuren kan zomaar de leider te veel helpen, bijvoorbeeld Bxxx van partner eruit snijden. Dus ik besloot met harten uit te komen. Partner, met nog troefaas in zijn hand, veerde op toen de leider Q speelde, maar de vreugde was van korte duur. Gewoon mijn singleton uitkomen was dodelijk geweest. Toch nog 50%, want er was nog driemaal een slam gemaakt. Eenmaal is met 10 gestart tegen 6 (dank u wel), eenmaal werd er wel met 10 gestart tegen 6 (wat ging hier mis?) en eenmaal heeft de leider de ruiten goed getaxeerd na het vallen van de 10 onder de vrouw. Dat lijkt een praktische speelwijze, hoewel geen restricted choice, want Zuid kan de 10 ook gooien van J10x. Maar hoeveel mensen doen dat in de praktijk?

In de B-lijn is 3x het uitstekende slam geboden en gemaakt. Tweemaal is met een gestart, dan heeft de leider geen enkel probleem meer. Eenmaal is ook hier met 10 uitgekomen, ook hier heeft Zuid kennelijk zijn introever nooit ontvangen. Nu staat natuurlijk na een dergelijk biedverloop met rode letters geprint dat die een singleton is, dus je probeert na Q genomen te hebben eerst drie keer schoppen te spelen, maar helaas, de derde schoppen wordt getroefd.