Spellen van de Week

Spel van de week 24 mei 2022—Bas van der Hoek

Jan Moerman

Ik sta nog even stil bij het overlijden van Jan Moerman. Jan was een echte kaarter die in rap tempo het spel bood en speelde en die met theorie weinig ophad. In zijn jonge jaren was Jan een verdienstelijk toernooispeler, zeker als je in aanmerking nam dat hij niet zo vaak speelde. Zo won hij het grote (ca 300 paren) Zoute Bollen toernooi. Het jaar daarop speelde ik met Jan hetzelfde toernooi, waar we tweede werden omdat ik op de laatste tafel verzuimde met Aas uit te komen en een slem gemaakt werd, anders had Jan het weer gewonnen. Daar ging de eerste prijs van duizend gulden, 45 jaar geleden een aardig bedrag, aan onze neus voorbij. Hij meende mij daar nog wel eens fijntjes aan te moeten herinneren. Zijn grootste triomfen behaalde Jan bij klaverjassen, waar hij een aantal malen wereldkampioen werd met zijn broer Rob.

Met 8 punten inviteren tegenover een 15–17 Sans?

Ik kan normaal de gedachte niet verdragen om met een mogelijke 25 punten samen in 1SA te blijven hangen.

Partner 1SA, rechts pas, ik heb toch maar gepast met de bloedeloze westhand. De kans op 17 punten aan de overkant is maar 23% en je gaat ook wel eens down als je manchepoging strandt in een deelscore. Schoppen uit voor de boer, harten naar de 10 voor de boer, schoppen na voor de heer, ruiten heer, ruiten snit weer mis. Als dummy zag ik dat de ene snit na de andere mislukte, dus ik was zeer ingenomen met mijn pas, maar toen noord aan slag kwam met harten heer en klaver door de heer heenspeelde was maat zelfs 1 down.

Het spel werd 9 keer gespeeld, en 3 maal werd geinviteerd. Je komt dan na Stayman in 3 wat twee maal down ging.

Lastige beslissing

Van tijd tot tijd kom je deze figuur wel eens tegen:

Bieding gaat 1SA van zuid rondgepast. Klaver vrouw uit, je duikt, boer na. Wat moet je doen? Spelen op Axx of Ax rechts en duiken of de heer zetten? Als je de statistiek volgt is links AVBx of AVBxx of AVBxxx veel kansrijker, dus je moet de heer zetten. Dat lukt en nu moet je oppassen. Niet eerst harten aas slaan en harten naar de hand. Als heer-vierde rechts zit heb je geen entree meer om nog een keer harten op te spelen. Je moet meteen een hartje uit dummy naar de hand spelen, dan terug naar harten aas en weer harten. Dan rolt 1SA binnen.

In de praktijk werd 8 maal 1SA gespeeld. Drie leiders werden niet getest want er werd met klaver aas gestart. Twee van de andere afspelers gingen down. Er werd 1 maal 3SA geboden (slik) en dat ging een welverdiende drie down.