Spellen van de Week

Spel van de week 7 juni 2022—Egbert Meijer

Een duivels dilemma

Op spel 14 opent West met 1 na tweemaal een pas. Wat doe je als Noord?

Als Noord 1 volgt, biedt Zuid 2 na 2 van Oost. Het deelscore gevecht lijkt nu in het voordeel van NZ uit te pakken, aangezien zowel 3 als 3 worden gemaakt. Maar zie wat er gebeurde. Ik zag als West de bui al hangen, als ik 3 bied gaat Noord meestal 3 bieden, rondgepast naar mij toe en wat dan? Beter maar direct 4 bieden, wellicht gaat NZ overboord of wordt 4 gemaakt. Ook als we down gaan is dit nog beter dan 3 voor de tegenpartij. Alleen fout als zowel 3 als 4 down gaan, en dan moet ook nog 3 gemaakt worden anders is het verschil klein. De potentiële winst is groot als Noord gevoelig overboord gaat of 4 gemaakt wordt.

Noord kan nu het zekere voor het onzekere nemen en 4 bieden, gedoubleerd een down. Maar Noord verkoos te passen met zijn minimale bod en slechte troeven. Ogenschijnlijk de juiste beslissing, want 4 zit er niet in. Maar Zuid kwam braaf met uit en toen was 4 zomaar gemaakt. Dat is dus het nadeel van een volgbod op een slechte kleur. Overigens kan 4 alleen down na een lead, maar wie verzint dat?

Zou Noord passen, dan biedt Oost 1H en West 2H. Doe je nu nog wat met de Noord hand? Je wil niet 2 laten spelen als er nu verder wordt gepast. Maar wat doe je dan, doubleren of alsnog de in de aanbieding? Als je doubleert gaan OW 3 spelen, als je 2 volgt kan Zuid wel 3 bieden, maar loop je weer het risico dat OW in 4 belanden. Met recht een duivels dilemma.

Een double dummy probleem

Op spel 18 eveneens een competitive situatie 3 voor NZ, 3 voor OW (!?), of toch de manche?

Bij ons opende zuid met 1SA, een normale gang van zaken tegenwoordig met een 5-kaart in een hoge kleur als de hand in de SA-range valt. Wij spelen Multi-Landy en ik bood 2, een 5-kaart met minimaal een 4-kaart in een lage kleur. Dit mocht ik spelen en had verder weinig problemen. Nu heeft Noord 7 punten en een aardige 5-kaart Ha, dus met 22 à 24 punten laat je volgens mij geen 2 spelen. Het hangt af van je methodes, maar bijna iedereen speelt tegenwoordig wel een of andere vorm van Lebensohl. Ik zou 3H niet ongemoeid laten met deze verdeling en goede kaarten, en na een doublet belanden we dan in 3. NZ moeten niet overboord geraken met hun 5–5 fit, want 4 gaat down.

Opent Zuid met 1 dan is direct de fit gevonden. Zaak is nu om niet overboord te geraken. Maar is het erg om in 4 down te gaan als de tegenpartij 3 kan maken?

Hoewel, 3 maken is een problematisch geval, want na een start word je troefkort. Je hebt vijf slagen en twee azen, waar haal je nog twee slagen vandaan? In klaveren moet je twee keer van slag en dan heb je geen troeven meer, bovendien is de vierde klaveren pas de achtste slag. In Ru lig het wat gunstiger door de KQ kaal van Zuid. Hier kan je direct een extra slag opzetten. Maar waar komt de negende vandaan?

In de praktijk ga je vrijwel zeker kansloos down. Toch geeft de DD aan dat er negen slagen zijn te maken, ook tegen de beste defence. Een leuke puzzel voor de vrije uurtjes dit weekend. Wie heeft de oplossing?

Ik denk het te weten en zal dit maandag in het commentaar bekend maken. Wie is mij voor?