Spellen van de Week

Spel van de week 13 september 2022—Jos van den Dool

Ingegooid, en wat nu?

Het gebeurt niet vaak dat je in de eerste slag al ingegooid bent. In spel 10 moest zuid uit tegen 3SA en elke uitkomst levert de leider meteen een extra slag op.

Na de normale 9 start kun je een entree op tafel creƫren door B te zetten en dat gebeurde. Noord dekt en je neemt de slag met A. Er zijn nu 7 slagen, met kansen in alle kleuren. De hoop dat de klavers rond zitten of B valt wordt in het tweede rondje klaver al de grond in geboord. Met open kaart was het makkelijk geweest. De eerste slag klein in dummy had goed geweest voor vier schoppen slagen en de klaver snit is goed voor de negende slag. Maar ja, je kunt niet door de kaarten heen kijken. Je besluit zuid een tweede keer in te gooien met de vierde schoppen (noord gooide een klaver en een ruiten af) zodat dit de situatie is na de zesde slag met zuid aan slag.

Zuid moet de achtste slag brengen, maar het is zaak om er voor zorgen niet voor de derde keer ingegooid te worden om ook de negende slag te moeten brengen. Ruiten na is uit den boze. De leider neemt twee ruiten mee en gooit je weer in met de derde ruiten. Een kleine harten is ook niet de oplossing. De leider dekt met 10 en de slag is via B voor H, waarna je met harten weer wordt ingegooid. Gezien de 24–25 SA opening heeft partner precies 2 of 3 punten. De kans dat hier een harten plaatje bij zit is je grootste kans om partner aan slag te krijgen. Het winnende naspel is dan ook V! Partner komt aan slag met B om door de ruiten heen te spelen en de leider kansloos te laten. V duiken helpt de leider niet. Met A en harten na hij zelf de ruiten aanspelen voor één down.

In spel 3 zit zuid uiteraard in 4. Het spel dupliceert vervelend in de klaver en harten, terwijl je zonder 9 de ruiten ook niet voor 1 loser lijkt te kunnen spelen. Alleen een gunstig zitsel kan het contract redden. Jeroen kreeg een start van 8 voor A en harten na. Hij trok hierna troef en elimineerde de harten, eindigend in zuid. B voorzetten levert niets op, zodat je bent aangewezen op een eindspel. Er zijn twee opties.

optie 1 is een kleine ruiten naar H. Als west duikt wint H en wordt oost ingegooid met V. Neemt west de aas, dan kan hij het beste B na spelen (Ruiten na geeft meteen het contract weg). De leider zal echter niet meer van het juiste pad afdwalen, neemt A en gooit oost in met H.

Jeroen koos voor optie 2 en speelde meteen A en V na. Oost (Peter vd Stap) lijkt ingegooid. Hij moet in de dubbel renonce spelen of de ruiten open breken. Hij speelde heel goed 9 na voor de A van Rob, die uiteraard ruiten na speelde. Jeroen speelde klein en was 1 down vanwege de in dit geval te vroege klaver eliminatie. V er uit slaan lijkt een kleinere kans dan Rob op zowel V en A spelen, maar is dat wel zo? De verdeling is bij iedereen bekend en als Rob inderdaad beide plaatjes zou hebben had hij het contract regulier down kunnen spelen door B met V te dekken, waardoor er altijd twee ruiten slagen binnen rollen. Rob is niet snel op dit soort foutjes te betrappen, zodat V 'op zeker' bij Peter zit. V tweede is feitelijk je enige maakkans bij deze speelwijze.

De leiders die B als start kregen hadden maar één reguliere kans het contract te maken: harten en klaver elimineren en spelen op V tweede in oost.