Spellen van de Week

Spel van de week 20 september 2022—Bas van der Hoek

Luister naar de bieding (1)

Op het eerste spel raap ik op:

Partner opent 1SA (15–17), ik bied 2 Stayman, links doubleert voor de lead, partner Iwan biedt 2. Ik kan nu inviteren met 2 (vierkaart, invite), maar ik forceer de manche met 3 (vraagt stop). Maat biedt 3 en ik bied de schoppenmanche, down toen Iwan de troeven verkeerd behandelde (ik had het ook zo gedaan, want de 2-klaver dubbelaar had minder ruimte voor de troeven, dus je taxeert B bij zuid). Het hele spel:

Ik had beter moeten luisteren naar de bieding. Na het doublet op mijn 2 klaverbod is klaver vrouw vrijwel waardeloos, en mijn waarde verschrompelde naar zeven punten, dus de manche forceren is veel te optimistisch. Overigens had partner met een punt te weinig 1SA geopend. Hier sta ik volledig achter, want azen zijn meer waard en drie tienen (een kostbaar bezit als U van toepen houdt) zijn ook wel een puntje waard. Op internet zijn er allerlei hand evaluatie programma's, de bekendste is de Kaplan-Rubens evaluator en die telt de oosthand voor 15.95 punten!

Geen enkel paar bood 4, twee paren (Aeyelts-Bosch en Paalman-Paalman) bleven in 1SA (ze spelen meen ik zwakke SA) en smaakten het genoegen van een hartenlead van zuid, en maakten op de 1 of ander manier 9 slagen. De vijand kon de klavers niet oprapen want die waren geblokt.

luister naar de bieding (2)

Ik had:

En de vijand biedt (wij passen steeds)

1 1
2 2SA
3 4

Wat kom je uit? Start je singelton! Roepen we altijd. Maar je hebt misschien uit de natuur al twee hartenslagen. Uit de bieding lijkt het of de leider een evenwichtig spel heeft, en links vijf klavers. Partner heeft een singleton dus ik kwam met klaver uit. Als ik dan met troef aas aan slag kom kan ik de maat een introever geven. Het hele spel lag zo

Op dit spel maakte het niet zoveel uit, de leider zat in een slecht contract en ging twee down. De meeste paren speelden Sans, Henk en Egbert wisten 3SA te halen.

Slem?

Ten slotte nog een slem wat 3 maal werd geboden en gemaakt in de B-lijn, maar slechts 1 maal in de A-lijn.

Ik bood het spel als een smid. Ik opende 1 klaver, tot mijn verbazing bood Iwan 1 Harten en ik bood 6 Harten. Ik had toch op zijn minst azen kunnen vragen, want met twee azen en troef vrouw is groot slem koud. Het was op dit spel niet erg, oost kwam uit met Aas, afgetroefd en 13 slagen.

In de A-lijn ging 1 paar nog down in slem, want zuid speelde het en er werd door heer uitgekomen. Zou zuid met 1 harten of 2 klaver hebben geopend? Anders kan ik niet goed zien hoe het in de hand van zuid komt.