Spellen van de Week

Spel van de week 27 september 2022—Egbert Meijer

Hoe zit het met uw slam bieden?

Slams zijn niet heel erg zeldzaam. Double dummy kunnen er op gemiddeld 13,6% van de spellen 12 slagen of meer gemaakt worden. Dit betekent dat je op een clubavond van 25 spellen gemiddeld bijna 2 slams tegenkomt, wat nog niet wil zeggen dat het ook altijd goed is om ze te bieden.

Zo niet afgelopen dinsdag, double dummy konden er op maar liefst acht spellen 12 slagen gemaakt worden, waarvan 3x zelfs 13 slagen. Niet altijd goed om te bieden, maar 12 slagen waren wel mogelijk. Dus 1 op 3 spellen was een slam mogelijk, dat is wel zeldzaam. Hoe brachten jullie het ervan af?

Ik pik er een paar uit. Op een tafel 3 slams achter elkaar, spellen 2,3 en 4, allen voor OW.

Op spel 2 6, slechts 2x geboden in de A-lijn en 1x in de B-lijn.

1x werd 6 geboden, dat lijken ook 12 slagen, maar die zijn nog niet zomaar gemaakt. Als je een ruiten moet afstaan, dan heb je een schoppen introever nodig. Maar als je daarmee begint en de troeven moet trekken zit je nog met een verliezer in schoppen, dus je moet dan eerst 2x een schoppen troeven, maar dan word je troefkort en moet je de ruiten zonder verliezer spelen. Maar als dat het geval is, dan heb je die introever helemaal niet nodig. Het beste lijkt 2x troeftrekken, zitten ze 2–2 dan ben je binnen, heeft Noord drie klavers, dan een ruiten naar de B. Heeft Zuid drie klavers, dan moet Noord maar Ru K sec of doubleton hebben en dan kan je ook A en na spelen, neemt de kans op K sec in Zuid mee. Iemand een beter plan?

Spel 4 een goede 6.

Toch maar 1x geboden in zowel de A-lijn als de B-lijn. Dit lijkt toch niet zo moeilijk om te bieden, 1H-1S-2K-4K etc., dan kan het niet meer mis, of 1H-1S-2H-3K-4K etc. Bij onszelf ging het ook niet goed overigens.

Op spel 14 bood vrijwel iedereen het slam. De vraag was hier zes of zeven?

Ik wil wel in zeven zitten met deze kaarten. Ogenschijnlijk op snit, je kan er per slot van rekening maar een testen, maar de tegenpartij moet nog maar goed uitkomen. Hier dus niet, want bijna altijd werd gestart. Ook na een start ga je het maken, want dan neem je die snit in ieder geval niet. Na een neutrale start, bijvoorbeeld , kan je eerst alle en afdraaien, meestal doe je het dan wel goed aan het eind. Oost komt hier in de problemen en moet vroegtijdig zijn K sec zetten anders kan je het bijna niet fout doen.

Spel 18 een prima 6. Die moet toch ook niet al te moeilijk zijn om te bieden na een 1 opening door Zuid.

Toch door de helft gemist in de A-lijn. Dat deden ze in de B-lijn beter.