Spellen van de Week

Spel van de week 25 oktober 2022—Egbert Meijer

Bezint eer ge begint

Na een moeizame start van de competitie heeft ons team inmiddels de weg omhoog gevonden. Hier een leuk spel met een biedprobleem en twee afspeelproblemen! Spel 7, in welk contract wil je als OW zitten, aangenomen dat je nog niet weet hoe de NZ-handen eruit zien, in 3SA of in 4?

Na een 1 opening en 1 in Noord bood mijn partner 2 (forcing), met goede en geen stop bood ik 3. Partner bood nu niet 3SA, maar probeerde de SA in mijn hand te krijgen en bood 3, waarna ik 4 bood. Als Oost 3SA biedt ben je direct kansloos, want zuid komt uit met B en je hebt maar acht slagen.

Er valt best iets te zeggen om de West hand met 1SA te openen als je een sterke SA speelt. De kracht is voldoende, goede kleur en stoppers in de korte kleuren. Dan eindigt het in 3SA te spelen door West. Noord komt uit met K, wat nu?

Noord heeft nu niet geboden, dus de schoppen kunnen gewoon 4–3 zitten, dan is er geen probleem. Wat als ze 5–2 zitten? Je weet niet wie A heeft, dat is fifty fifty. Als Zuid A heeft moet je een keer duiken, dan komt Noord nooit meer aan slag. Als Noord hem heeft moet je A spelen, want dan blokkeren de als Zuid B of 10 heeft. Heb je verder geen aanwijzingen dan lijkt dit kansrijker, want twee tegen een specifieke kaart in Zuid.

Is 4 een betere optie? Gewoon 3x Ha spelen en het is gemaakt, althans zoals het nu zit. Maar dan heb je geluk dat de harten rond zitten. Wat als de troeven 4–2 zitten? Dan kan er door NZ nog een keer troef gespeeld worden en dan schoppen door. Je gaat down, want je hebt maar 9 slagen. A kan bij de korte zitten, maar dat is gezien het volgbod minder waarschijnlijk. Nu is dit een rechttoe rechtaan speelwijze die lukt, of niet. Tijd dus om eerst eens rustig na te denken. Kan het beter? Voor het gemak nog een keer het diagram.

Twee keer en dan ? Je gooit op de derde een weg. Zitten de rond, dan kan op de volgende een klaver weg. Noord of Zuid troeft en speelt na. Je moet troeven en wat nu? Je gaat nog een troef verliezen en A. Enige kans is op de vijfde de verliezende af te gooien. Hoe kom je in dummy? Speel een naar de 10. Voor deze speelwijze moet B dus goed zitten, ook als de troeven rond zitten. Wat als de 4–2 zitten? De derde wordt getroefd en weer na. Je komt maar een keer in dummy, aangenomen dat \b goed zit, en kan maar een klaveren afgooien. Dus dat gaat niet goed. Je komt een entree tekort.

We zijn er bijna. Je wil graag in dummy komen om die ruiten te spelen, maar je hebt een entree te weinig. Maar wacht even, is A niet een entree? Laten we eens met de ruiten beginnen alvorens troef te trekken! Op de derde gooi je de schoppen weg. Zitten de 3–3, dan op de vierde een klaveren afgooien. Getroefd en schoppen na door NZ, getroefd, en nu K en A, dan de vijfde ruiten en nog een klaveren afgooien en je contract is gemaakt, maakt niet uit of de harten 4–2 dan wel 3–3 zitten!

Als de derde getroefd wordt dan weer de nagespeelde troeven en K en A. Nu de vierde , wordt die niet getroefd, dus de laatste troef zit bij de vierde ruiten zoals in het actuele spel, dan ben je binnen. Op de vijfde gooi je een af. Wordt de vierde getroefd, dan is er nog de laatste mogelijkheid dat B goed zit.

Zo maak je het dus als de 3–3 zitten, de vierde bij de laatste troef zit, ongeacht of die 3–3 dan wel 4–2 zitten, en tenslotte nog als laatste redmiddel indien B goed zit. Niet slecht al met al.