Spellen van de Week

Spel van de week 1 november 2022—Bas van der Hoek

Tamme Troefcoupe

Op spel 3 werd regelmatig de manche geboden.

De paren die in 3SA speelden hadden het gemakkelijk. Bij een schoppenlead pak je meteen en geef je Vrouw af: 5 hartenslagen 2 azen en Aas, Heer. Bij een ruitenlead moet je 1 of twee keer duiken en weer een harten afgeven voor negen slagen. Twee paren eindigden in 4. Bij een schoppenlead moet je zorgvuldig handelen. Je pakt de heer in de hand, gevolgd door een schopje naar dummy voor de aas. Dan B, die houdt. Nu moet je jezelf inkorten door een schopje te troeven, en vervolgens duik je een klaver. De nagespeelde klaver of ruiten pak je en je speelt klaver aas, klaver troef. Je hebt nu nog troef AH10 over en je gaat van slag met ruiten en wacht tot je met harten 10 kan introeven voor tien slagen.

Van de 8 paren misten 3 de manche. Onze tegenstanders boden (wij pasten steeds)

1 1SA
2 pas

Zuid heeft een automatische pas op 2, maar Noord heeft zijn AK10986 van harten niet op de juiste waarde geschat en had 3 moeten bieden. De al in eerdere spel-van-de-week vermelde Kaplan-Rubens puntentelling taxeert dit spel op 18.5 punten!

Pech met je puntenvereiste voor 1SA

Toen ik een tiener was, werden de meest evenwichtige 12-punters niet geopend en had je 16–18 punten nodig voor 1SA. Later werd dit 15–17, en tegenwoordig zijn er lieden die al met 11 punten evenwichtig openen, en ze spelen daarbij een 14–16 sans, zoals mijn goede vrienden Niek en Hein.

Op dit spel was dat een nadeel:

Niek opende zijn 14–16 sans en Hein had genoeg voor een 2SA-invite met zijn aardige 9-punts hand. Niek paste uiteraard. Bij degenen die een 12–14 sans spelen ga je nooit inviteren met 9, en hetzelfde geldt voor de 15–17 sansers als partner 1-laag opent en 1SA (12–14) herbiedt. Die blijven dus lekker laag.

Partner Iwan kwam uit tegen 2SA met een schoppie voor de Vrouw en de Heer. Als ik leider was zou ik in slag 2 met klaver vervolgen en verbergen dat ik vijf strekkende ruitenslagen had. Als Noord dan aan slag komt met klaver Aas moet-ie het maar goed doen. Maar Niek maakte het ons gemakkelijk door eerst 5 ruitenslagen te incasseren, ik kon harten aas aansignaleren en toen Niek uiteindelijk klaver speelde pakte mijn partner de aas en kon hij mij met harten bereiken, en ik speelde schoppen 10: 1 down. Kennelijk toch moeilijk te zien, want bij andere paren werden 8, 9 en zelfs 10 slagen in Sans gemaakt.