Spellen van de Week

Spel van de week 8 november 2022—Willem jan Maas

Theatre of the absurd

Dit was een titel van een artikelenreeks in de Bridgeworld van vele jaren geleden waarin bizarre spellen aan de orde kwamen. Typisch voor deze spellen was dat ze zo ver buiten je normale ervaringwereld lagen dat je er echt over na moest denken en niet kon vertrouwen op je ervaring. Deze week kwam ik op Stepbridge een spel tegen dat zo uit dit theater weggelopen leek.Omdat er naar mijn weten geen regel is dat een spel van de week van DBC afkomstig moet zijn neem ik de vrijheid om het Stepspel onder de aandacht te brengen.

Stel je raapt op

Normaal als je zo'n hand als probleem krijgt heeft de tegenpartij 5 geopend of zoiets. Maar nee, het is veel interessanter dan dat. Je partner opent 1

Ik denk dat iedereen het met mij eens is dat je als je één bod mag doen je 7SA gaat bieden. Nee, het kan niet zo zijn dat je A mist omdat er simpelweg niet genoeg plaatjes over zijn om je partner te laten openen zonder A. Toch is er iets sinisters aan de hand met dit spel. Ziet u het al? Kijk nog eens zou ik zeggen.

Laat dit nog maar even bezinken om eerst eens te denken wat je moet bieden. 1, 2, 4SA, 7SA? Wat mij betreft kan alles maar het beste bod heb ik nog niet gehoord. (Heb ik in de praktijk overigens niet gedaan ook.)

Terug naar het spel. Met een beetje pech, partner heeft noch 10, kun je precies 1 keer in dummy komen (met ) en dan kan het dus zeer ongelukkig uitpakken als de tegenstander uitkomt. Je bent dan in dummy als alles nog geblokkeerd is. Kijk maar eens hoe het spel lag.

Zonder uitkomst is het spel koud. Je kunt namelijk A deblokkeren en op 4 hoge rode kaarten al je zwarte verliezers dumpen. Met een start kom je er niet aan toe. Je kunt dan namelijk wel op de tweede hoge A weggooien zodat je op HV twee zwarte verliezers kwijt kunt, maar omdat geen van de zwarte kleuren loopt hoor je toch down te gaan. Botte pech? Nee, stom geboden! Als je voor het eerst aan de beurt komt zie je eigenlijk al dat een start de zaak het meest zal compliceren. Die moet je dus zien te voorkomen. Hoe doe je dat het beste? Door 2 te antwoorden natuurlijk! Knappe jongen die dan nog met uitkomt. Ik heb er niet aan gedacht maar neem het mezelf toch ook weer niet echt kwalijk. Een volgende vraag is wat je moet bieden om in 7SA geredoubleerd terecht te komen. Dat laat ik echter aan de lezers over.

Een spel wat enige discussie opleverde bij ons aan tafel was spel 5.

Noord eindigde in 4 gedoubleerd na een biedverloop wat ik bijna niet wil herhalen omdat het zoveel onzin biedingen bevat dat ik bang ben dat het eventueel meelezende jeugd voorgoed corrumpeert. Maar ja, de toestand in de wereld moet beschreven worden zelfs als het je tegen de borst stuit.

Noord Oost Zuid West
Wj Kees Hedwig Jaap
1 dbl (1) 1 2
pas 2SA (2) pas 3
pas pas (3) 4 pas
pas (4) dbl (5) einde  
  1. Waarom mensen met deze kaart doubleren is mij een raadsel. Deze kaart is geen informatiedoublet en zal het ook nooit worden.
  2. 2 was natuurlijk niet het meest gedroomde contract. Ziet u nu waarom je met die kaart beter niet kunt doubleren? 2SA bieden als contractverbetering, de oplossing die hier gekozen wordt, is echter het meest ongelukkige vervolg. Waarom? Omdat dit een kaart aangeeft die te sterk is voor een 1SA volgbod! Daarom.
  3. Het eerste correcte bod (in context).
  4. Erg teleurgesteld dat partner niet doubleert maar tevreden dat we niet gedoubleerd zijn.
  5. O wacht, Kees dacht dat-ie met een soort van 3 troefslagen de zilvervloot binnen had.

Er gingen wel wat emoties door mij heen omdat ik een aardig idee had van wat er in de bieding gebeurd was. Hedwig bleek echter een geweldige dummy te hebben. Zodanig geweldig dat het contract double dummy niet down kon. In de praktijk had ik een klein foutje in het afspel gemaakt waardoor het op een gegeven moment wel down kon, maar gelukkig kwam ik met de schrik vrij en werd het alsnog gemaakt. Ik had namelijk wel gezien dat Oost gevangen zat in "het spervuur van vijandelijke troeven" zoals Reese het zo schilderachtig noemde, maar ik had niet gezien dat ik daarvoor A niet te vroeg mee mocht nemen. Na de ruitenstart pak je 2 en 2 en je gaat vervolgens door Oost heen spelen waarbij jet hetzij kleine troefjes maakt of Oost in de lucht troeft. Veel varianten maar eigenlijk altijd gemaakt. Als je A niet te vroeg meeneemt! Wie zei ook alweer dat bridge beslist wordt op het bieden?

Volgende week uw loten mee. De Butler tombola begint weer.