Spellen van de Week

Spel van de week 17 januari 2023—Bas van der Hoek

Is Iwan een goede partner?

Ik had een mooi spel:

Maar links opent 3 en het gaat pas, pas. Hinderlijk, wat nu? Je kan doubleren maar partners hebben de onhebbelijk eigenschap om dan 3 te bieden, of erger nog, 4. Vier klaver bieden is een bod van niks en gaat het heilige contract voorbij. Ik besloot dus maar 3SA te bieden met het idee dat goede partners een ruitenstop behoren te hebben. Het spel lag zo:

En ik maakte elf slagen, voor een slechte score, want in harten maak je twaalf slagen. Ik had me moeten bedenken dat Iwan niet een goede partner is, maar een hele goede en een vierkaart harten heeft.

Achteraf was een informatiedoublet toch beter geweest. Als partner dan 3 biedt, kan ik alsnog 3SA bieden en weer dezelfde hoop koesteren op een ruitenstop aan de overkant, en de kleine kans meenemen dat hij 3 harten biedt.

Nooit tegen je partner snijden?

Ons is ingeprent dat je in de derde hand hoog moet spelen en vooral niet van AV of HB de vrouw respectievelijk de boer te zetten als er kleintjes in de dummy liggen. Een uitzondering is tegen SA, dan is het vaak goed om in de derde hand met AVx de vrouw te spelen, omdat het dan moeilijk is voor de leider te duiken met Hxx. Je misleidt partner ook, maar als je verwacht het eerst aan slag te komen is dat niet erg.

Op spel 12 speelde de vijand vier ruiten en kwam Iwan met 6 uit. Ik voorzag een probleem: als ik derde hand hoog speel weet ik niet of we een schoppenslag hebben want de leider kan AV hebben of Ax. Als ik aan slag kom met troef heer kan ik mijn twee hartens meenemen, maar moet ik dan klaver spelen voor de aftroever of een schoppen voor de vrouw van de maat? Ik besloot tot een ontdekkingssnit door de boer te spelen. Dit kon nooit kosten want maat komt niet onder zijn aas uit, en ik kom het eerst aan slag met troef heer, dus partner misleiden is ook niet erg. Toen de leider de aas pakte en ik later aan slag kwam met troef heer kon ik schoppen heer meenemen en 2 hartens en was het 1 down. Als ik in slag 1 schoppen heer had gezet weet ik niet of we een schoppenslag hebben en had ik later misschien klaver nagespeeld met rampzalige gevolgen.

z