Spellen van de Week

Spel van de week 24 januari 2023—Egbert Meijer

Een avondje in het Wilde Westen

Soms zit je als stukjes schrijver met een soort schrijversblok en vraag je je af wat nu weer te schrijven. Deze avond leverde echter meer dan genoeg stof op om een hele maand stukjes mee te vullen. En dan heb je een luxe probleem, wat kiezen we?

Een groot slam dan maar, een uitkomst tegen slam, en een slam met een afspel dingetje.

Een slam onderzoeken is al lastig, wat als de tegenpartij zich ook nog eens in de bieding mengt? Op spel 21 een potdicht groot slam, slechts een keer bereikt in de B-lijn en twee keer in de A-lijn, chapeau! Maar ging dit met kennis van zaken of ging dit met een gokje?

De meesten zullen de Noord hand met 1 openen en als Zuid denk je dan direct 'zes of zeven?'. Al lastig genoeg om erachter te komen of Noord precies H en H heeft, laat staan dat Oost zich er ook nog eens mee bemoeit en bijvoorbeeld 3 biedt. Moeilijk gaan doen via 5H? Dat zal wel een renonce zijn, wellicht heb je Exclusion Blackwood afgesproken? Maar dat schiet ook niet op, je komt niet meer achter H. Het beste lijkt mij maar gewoon 4NT RKC, partner heeft geopend en heeft wellicht K en A. Geeft partner slechts een key card aan, dan maar genoegen nemen met 6, of toch maar 7 door de gokkers onder ons, je kan eventueel op H of H snijden, geen fraai groot slam dan, maar à la. Met dit spel biedt partner 5. Nu 5SA, een groot slam poging, het belooft dat alle vijf 'azen' én troefvrouw aanwezig zijn en vraagt of partner zeven kan bieden met iets extra's in zijn spel, of anders kan hij een cuebod doen met een heer (geen singleton), in dit geval te beginnen met 6, bingo! Of zoals sommigen spelen 6, dat toont dan H òf de beide andere heren, partner kan bijna altijd wel zien wat het geval is.

Op spel 6 is 6 potdicht, maar het lijkt niet onlogisch om met de Noord hand in 6 aan te leggen, al helemaal in een parenwedstrijd. Dit kan echter down via een klaver introever.

Oost zal gewoonlijk wel met K uitkomen en dan wordt het gemaakt. Ik heb er al eerder over geschreven, West moet 6 doubleren, een Lightner double! Dit vraagt om een ongebruikelijke uitkomst, meestal heb je een renonce. Zuid zal wel een keer flink de klaveren hebben geboden, dus het moet dan voor Oost niet moeilijk zijn om de juiste uitkomst te vinden.

Spel 4 was een koud klein slam in harten, slechts eenmaal geboden in de A-lijn, en die ging down, en geen enkele keer in de B-lijn. Het slam missen was nu niet zo erg, als je het daarna goed afspeelde had je alsnog een aardige score. Van de in totaal elf paren wist meer dan de helft niet tot twaalf slagen te komen.

Maakt niet uit wat er wordt uitgekomen, als de troeven zijn getrokken moet je van je drie potentiële ruiten losers af. Zitten die 3–3, dan troef je een keer en ben je binnen. Maar mogelijk moet je twee keer troeven. Wat nu als de troeven 3–0 zitten? Dan kan er worden over getroefd, zoals in de actuele layout. Heeft Noord drie troeven dan kan je laag troeven en als Noord troeft kan je overtroeven, geen probleem. Als Zuid drie troeven heeft moet je de ruiten twee keer hoog troeven, de Ha kan je trekken door de gemarkeerde snit op 10. Dus beginnen met A en niet met K, en als op A niet bekend wordt, geen tweede troef trekken maar eerst de Ru gaan troeven.