Spellen van de Week

Spel van de week 28 maart 2023—Bas van der Hoek

Slem doubleren?

Op spel 15 had ik een wild spel:

Zij kwetsbaar, wij niet. Ik opende 1, links 2, partner 4 en rechts 5. Mathematisch leek het verantwoord om 6 te bieden. Er zijn zeven hartens buitenboord, partner heeft er meestal vijf dus hij heeft al Aas in vijf/zevende van de gevallen. Hij kan ook schoppen aas hebben en een goede dummy lijkt erg waarschijnlijk. Het gaat pas, pas, doublet, allen pas. Het spel leverde geen problemen voor de leider op:

.

Elf van de twaalf paren boden netjes 6. Willem jan en Hedwig redden kwets tegen niet met 7 (-800).

Zuid rechtvaardigde achteraf zijn dubbel met 'ik heb een aas'. De statistiek is niet voordelig voor zo een dubbel, je riskeert 230 punten verlies om er 50 te verdienen. Ik had graag geredoubleerd, nu is een redubbel statistisch juist heel gunstig: ik riskeer 100 te verliezen, en 410 punten te winnen. Maar linkertegenstander Geert had 2 minuten nagedacht op mijn 6 bod, dus het leek me niet zo wijs.

Looser-on-looser

Op spel 4 was ik verbaasd dat 4 in de A-lijn slechts 1 maal werd gehaald.

Klaver 2 uit (2e/4e). Wat je nu niet moet doen is troeftrekken, want als er ergens vrouw-derde zit gaat de vijand een keer je laatste troef in de dummy trekken en je komt een slag te kort. Ik speelde simpel klaver aas, heer en vrouw (schoppen weg) en de vierde klaver, links gepakt (weer schoppen weg). Toen kon het bijna niet meer down, want er moet nu twee maal troef worden ingespeeld en dan heb ik waarschijnlijk geen troefverliezer, en zonder troefspel kan ik 2 schoppen in de dummy troeven. Ik eindigde met 11 slagen.

Psychologisch spel

Iwan zat op dit spel in 3, klaver uit voor de aas en klaver na getroefd. De leider vervolgde met Vrouw, links de 10. Iwan kon zich niet voorstellen dat dit van heer-tien was, hij nam de aas en speelde een schopje na, minder behendig gedoken door west. Toen kon de leider 4 keer harten spelen en west ingooien met zijn schoppen heer. Die moest toen de ruiten aanbreken en werd