.

Spel van de week 4 april 2023 - Jos van den Dool

De cross imp competitie is in volle gang. Deze extreme versie van de butler (alle scores tellen mee) kan voor flinke uitslagen zorgen. Vaak is er het meest te verdienen door fouten van de tegenpartij. Zo was vorige week de grootste swing voor het paar dat de tegenpartij een koud slem zag missen. Cross imps, butler en in mijn ogen zelfs viertallen zijn door de ouderwetse puntentelling geen goede afspiegelig van het verloop van de avond of wedstrijd. Afgelopen dinsdag was voor ons een aaneenschakeling van missers, maar eindigden we desondanks op +3 door een paar dure uitglijders van de tegenpartij.

Een dilemma: open houden of niet

Spel: 4
West
Allen
S9
HAHB104
RAV63
KAB4
 
SB7643
H5
RB54
KV982
NESW
SAHV8
HV9762
R10
KH106
 
S1052
H83
RH9872
K753
 

Op tafel 1 kreeg Jeroen in spel 4 een lastig dilemma voorgeschoteld. Noord opent 1H, gevolgd door twee keer pas. Jeroen heeft SB7643  HRB54  KV982  . Open houden met een 5 kaart schoppen en 2 punten of niet? Bieden geeft de tegenpartij wellicht de kans naar een beter contract weg te lopen. Daarintegen vertrouwt partner er (zeker bij ons) voor 100% op dat het bieden open gehouden gaat worden. De meningen waren verdeeld. Zes paren pasten (waaronder Jeroen) en vijf paren kwamen wel in de bieding. Het lijkt met een goede klaver beslissing zelfs 4S te zijn. Ik vind dat je het bieden altijd open moet houden als de kans bestaat dat partner sterk kan zijn. Zelfs met 2 punten. Mijn levenspartner heb ik zelfs verboden om de tegenpartij onder 1SA een contract te laten spelen. Enige uitzondering is als je zelf tegen zit in troef. De mogelijkheid dat partner geen bod heeft gehad is dan aanzienlijk is geslonken. De kans dat de tegenpartij een beter contract vindt is uiteraard aanwezig, maar dat ze ineens een manche kunnen spelen komt niet zo vaak voor. Het gekke is dat juist in viertallen/butler competities al heel snel het bijlje er bij neer wordt gegooid voor een zekere min score, terwijl contract verbetering minder belangrijk is dan in paren. Mijn ervaring is dat passief passen meestal verliezend bridge is. Als west in dit geval 1S biedt is dat in de emmer en opmaat voor een leuke plus.

Telraampje nodig, meneer?

Spel: 20
West
Allen
SAB94
HAB92
RAB5
KH8
 
SV653
HH108763
R 
KVB5
NESW
SH10872
H 
RH642
KA432
 
S 
HV54
RV109873
K10976
 

Spel 20 was voor ons een onnodig duur spel. Rosalind opent in noord met 1R en ik volg 1S. Rob zet met 4S de boel op scherp en Jeroen kan niet anders dan 4S bieden. Rosalind doubleert met SAB94  HAB92  RAB5  KH8  begrijpelijk voor straf. Rob start met een kleine ruiten. Maak je plan.

Het bieden verraadt veel. Noord is sterk en zuid lijkt een zeskaart ruiten met weinig punten te hebben. Daarnaast is er niet onderzocht door zuid of er een hartenfit is. Noord heeft dus waarschijnlijk een 4432 verdeling en verwacht met SAB9x en 2 azen een lekker hapje voorgeschoteld te krijgen.

Ik was mijn telraampje even vergeten en gooide een vaste klaver verliezer af. Verkeerd plan! Je krijgt RH nu wel hoog, maar daar heb je helemaal niets aan. Even tellen leert dat je 2 klaver slagen nodig hebt (de snit moet sowieso goed zitten) en in de cross ruff 3 ruiten en 3 harten introevers kunt maken. Dat brengt je totaal op al op 8 slagen. Troef in 9e slag de (inmiddels hoge!) RH in met SV. Noord moet nemen en met SHT achter SB kun je lekker wachten tot de 10e slag binnen rolt. Na het uitduiken van een kleine ruiten ging ik zelfs -2 voor -500. Toch zo’n 23 imps overboord gekieperd.

Extra kans nemen loont

Spel: 25
Noord
OW
S83
H102
R109842
KV654
 
SHVB1054
H863
RA53
KB
NESW
S97
HHB75
RHB76
KA108
 
SA62
HAV94
RV
KH9732
 

Spel 25 kon bij de meesten waarschijnlijk na 4 slagen alweer in het doosje. Oost opent met 1K of 1R, waarna west normaal gesproken in 4S terecht zal komen. Noord start helaas met H10, waarna er snel 4 slagen zijn vanwege de harten introever. Net als Willem Jan kregen we het 4S contract systematisch in de de oosthand zodat ons de dodelijke start bespaard bleef. Desondanks is het nog geen gelopen koers.

Bij ons kwam zuid uit met RV, genomen met RA. Zuid neemt de 2e schoppen en speelt zijn laatste troef terug voor west. Ik speel eerst een keer ruiten voor het geval zuid RVx heeft gehad. Hier gingen zowel noord als zuid de fout in. Zuid signaleerde zijn harten aan met H9 en Noord, die de 1e slag R10 bij had gespeeld, speelde nu R8. De toch als kansrijke dubbele snit op R7 is nu helemaal gemarkeerd. Ook in harten zijn door het afgooien van H9 geen probemen meer in die kleur. De 10e slag is binnen. Het ongunstige hartenzitsel kan je niet meer deren.

Zonder al dat spekken, om er maar eens een klaverjas term in te gooien, lijken er drie harten slagen en SA verloren te gaan. Je hebt echter een reguliere extra kans door na het troef trekken KB op te spelen. Zet noord klein, dan laat je hem doorlopen en zit zuid ingegooid. Dekt Noord, dan neem je KA, steek je over en speelt harten naar HB. Zuid zit weer ingegooid. Er zit wel een gemene adder onder het gras. Als je de 1e slag in de dummy hebt genomen kan zuid er uit met KH. De vrije K10 is onbereikbaar. De eerste slag moet dus in de hand genomen zijn!