Spellen van de Week

Spel van de week 2 mei 2023—Bas van der Hoek

Tegenspel

Bridge is vaak een kwestie van common sense. Ex-wereldkampioen Larry Cohen, nu de leidende bridgeleraar in de USA zei ooit:

Bridge is a matter of concentration and avoiding dumb mistakes.

Een spel wat hierbij aansluit was dit spel:

Egbert en Henk (Noord-Zuid) speelden 4 tegen, en kwamen ruiten uit voor de heer. De leider speelde harten tien na die hield, klaver naar de aas en harten na voor de vrouw van zuid. Egbert speelde nu schoppen voor de aas van Noord en Henk kon moeilijk zien dat zijn partner een klaverintroever kon krijgen en speelde schoppen. Toen was het gehaald. Common sense is, om de partner het gemakkelijk te maken en in slag 2 meteen harten aas te pakken en klaver na. Dan staat met een vet krijtje op tafel geschreven dat dit een singleton is en doet partner het altijd goed als hij met schoppenaas aan slag komt.

Tegen ons had west een zevenkaart harten beloofd en zat ook in 4. Partner Iwan kwam uit met klaver voor de 2, 6 en 7. De leider stak over naar dummy in ruiten, speelde troef 10 voor zijn boer en troef na voor mijn vrouw. Ik speelde 7 na gepakt door Iwan met de aas en hij deed het goed door me een klaverintroever aan te geven. Hij kon zien dat ik niet klaver 10 of aas had want anders had ik die gespeeld in de eerste slag, dus de leider moest drie klavers (A107) hebben. Een andere manier om tot dezelfde conclusie te komen is deze. Iwan kon de leider uittellen op 2 of meer klavers, 2 of meer ruitens en 7 hartens. De leider kon dus nooit drie schoppen hebben, dus zuid kon nooit een singleton schoppen hebben en wel een singleton klaver.

Lavinthal

Kees van der Weijden stuurde me een mooie analyse van spel 14. Ik laat Kees aan het woord:


Het bieden bij ons aan tafel (NZ Iwan-Bas / OW Kees-Taleb).

West Noord Oost Zuid
    1 2SA
3 pas 3 pas
4 pas pas pas

Bas (Zuid) startte met A, zijn kaarten inziende bij gebrek aan beter. Troef wil je niet starten omdat je een hartenintroever wilt maken, en in ruiten heb je duidelijk iets weg te geven. Noord speelde 6 bij, en me niet bewust van het zitsel speelde ik als Oost de Boer bij, een falsecard die NZ alleen maar helpt. Ik verwachtte nu H na.

Nu zal 6 in het NZ systeem toch wel een aan-signaal geweest zijn, maar het is voor Zuid nu volkomen risicoloos geworden om 2 na te spelen. Noord kwam aan slag met de Heer en zag bij mij 9 vallen. Waar is de tijd gebleven dat je de Heer moest hebben om met de Aas uit te komen vroeg ik me af. Pas daarna realiseerde ik me dat ik nu beter ook V had kunnen spelen, want dan kon ik wellicht via een gelukte snit in harten mijn ruitenverliezer kwijt. Maar ja, dan moet je er niet over nadenken. En er is dus nog een reden waarom de tegenpartij een kleurtje met snit niet aanspeelt: hij zit goed of ze hebben hem niet.

Noord speelde 3 (lavinthal 2) na, via de 10 en B voor Zuid die eerst A incasseerde en daarna 10 (lavinthal 3) naspeelde. Nu dacht Iwan een paar minuten na voordat hij met B introefde. Omdat ik veronderstelde dat zijn denkpauze ingegeven was doordat Noord van een vaste troefslag moest introeven wilde ik al claimen, maar toen besloot Iwan mij het slechte nieuws in harten te brengen, hij speelde die kleur en zuid maakt een introever: drie down. Harten na is vanuit Noord gezien overigens tamelijk opgelegd, want hij heeft samen met de dummy 12 hartens.

Tot aan de hartenintroever dacht ik dat Zuid een 1255 zou hebben, maar achteraf een volkomen logische verdediging van Bas en Iwan.


Mooi vertolkt Kees! Ik zou graag jullie willen aansporen om bijdragen aan ons aan te leveren. Ze worden altijd op prijs gesteld en vaak gebruikt.