Spellen van de Week

Spel van de week 23 mei 2023—Bas van der Hoek

Altijd goed naar de bieding luisteren

Op veel spellen is het onverstandig niet naar bieding te luisteren, zoals onze tegenstanders tot hun schade ondervonden op spel 3:

Zuid was de deler en na drie maal pas opende oost (Iwan) met 2 (zwak met ruiten of mancheforcing). West antwoordde met 2 ruiten, en Noord meende zich te moeten melden met een unusual 2SA. Toen het doubleren was opgehouden was Noord in 3 gedubbeld beland. Als noord naar de bieding had geluisterd was het zeker dat oost een mancheforcing spel moest hebben en geen zwak spel met ruiten. Om je dan in het zwaard te storten met een unusual 2SA is niet aan te bevelen en leidde dan ook tot minus 1100: nadat partner klaver aas, klaver na speelde kon de arme noord alleen 4 klavers maken.

Er waren ook 2 andere paren die geen 9 slagen wisten te halen in 3SA na harten boer start. Iemand wist zelfs twee down te gaan. Het lijkt er toch op dat je met een hogekleurendwang tegen zuid 10 slagen kan maken, en negen slagen heb je altijd.

Wraak

Op dezelfde tafel nam dezelfde noordspeler wraak door een geïnspireerde pas:

Noord opende 1, zuid bood 3SA (sterke evenwichtige verhoging) en noord paste! Als ik nou een klavertje was uitgekomen waren er maximaal 10 slagen in SA terwijl 11 slagen in schoppen voorhanden zijn. Maar ik had een normale ruitenlead, helaas in de vork. Toen ik aan slag kwam met harten heer kon ik zien dat de leider altijd minstens 11 slagen had, net zo veel als in een schoppencontract. Ik vermoedde dat de meeste paren in 4 +1 zouden zitten, dus als ik niets ondernam stevenden we op een nul af. Ik speelde derhalve een klavertje na in de hoop dat partner de vrouw had en de leider die slag naar zijn boer zou laten lopen. Dan gaat 3SA maar plus 1. Toen zag ik mijn klaver aas ook niet meer terug: 3SA ging plus 3. Niet dat het uitmaakte, iedereen speelde 4 hoog voor plus 1 dus 3SA plus twee was dezelfde dikke nul geweest.

Omgaan met slechte troefzitsels

Onze clubavondcommissiebaas Hein staat er om bekend dat hij niet van laag bieden houdt, en al helemaal niet als hij met zijn eigen broer speelt. De gebroeders van Dort waren voortvarend in zes schoppen beland op dat spel:

Omdat kleine kinderen dit zouden kunnen lezen vermeld ik het biedverloop maar niet. Wel knap dat de leider slechts 1 down ging, ondanks het 6–0 troefzitsel. De double-dummy analyser geeft ook aan dat je 11 slagen kan halen. En de leider werd beloond dat hij als een tijger voor iedere slag ging en niet het hoofd liet hangen. En wat leverde dit trapezewerk op? 50%!